Foto:   Patrick De Roo
Milieu

Antwerps chemiebedrijf Evonik krijgt slechts voorlopige vergunning

Minister van Omgeving Zuhal Demir geeft het chemiebedrijf een vergunning op proef om verder te kunnen nagaan of de exploitatie mens en milieu niet te veel schaadt.

Evonik is een van de grote spelers uit de Antwerpse haven die vorig jaar een nieuw, eeuwigdurende vergunning vroegen voor hun installaties. Naar de hervergunning werd uitgekeken. Na het stikstofarrest ontstond de vrees dat geen enkele industriële activiteit in Vlaanderen nog een vergunning zou kunnen krijgen.

Evonik kreeg zijn vergunning ook van de Antwerpse Bestendige Deputatie, maar de Bond Beter Leefmilieu ging in beroep, waardoor het dossier op het bord van Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) terechtkwam.

Die heeft nu strenger geoordeeld. Evonik krijgt slechts een vergunning op proef voor twee jaar, waarin het bedrijf moet aantonen dat het zijn beloftes kan waarmaken. Demir doet dat omdat Evonik engagementen in een aanvullende nota heeft beschreven, die geen deel uitmaken van het goedgekeurde milieueffectenrapport. Ze gaat ook in op een aantal tegenstrijdigheden, waaruit ze beslist dat ze niet alle juiste informatie heeft om een definitieve vergunning toe te kennen. Zo moet Evonik resultaten voorleggen van onderzoek naar de bronnen van PFOS-uitstoot en een studie uitvoeren naar stikstofreducerende maatregelen.

   • Onderhandelingen over PFAS-vervuiling Oosterweel in het slop

Volgens Tycho Van hauwaert van de Bond Beter Leefmilieu lijkt het alsof het milieubeleid ‘eindelijk serieus genomen wordt’. ‘Na Total krijgt nu ook Evonik slechts een proefvergunning voor twee jaar’, zegt hij. ‘Beide volgens het principe: eerst bewijzen dat er actie wordt ondernomen, dan pas een vergunning. Deze kordate aanpak van de minister voor de industrie moet ook doorgetrokken worden naar de landbouw.’

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden
Niet te missen