camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Industrie

Umicore opent ‘gigafabriek’ voor batterijen in Polen

donderdag 22 september 2022 om 3.25 uur

De site van Umicore in Hoboken. belga

De Belgische materialengroep Umicore heeft woensdag naar eigen zeggen de ‘eerste giga­fabriek voor batterijmaterialen in Europa’ officieel in gebruik genomen. Het gaat om een fabriek voor de productie van ­kathodematerialen, een belangrijk onderdeel van batterijen voor elektrische auto’s.

De kathodeproductie gebeurt in Polen. De zoektocht van Umicore naar de meest geschikte locatie in Europa voor zo’n investering veroorzaakte een vijftal jaar geleden heel wat discussie in ons land. Het project van Umicore groeide uit tot een testcase voor het investerings­klimaat in België.

De kathodefabriek van Umicore in het Zuid-Poolse plaatsje Nysa moet in 2024 goed zijn voor een capaciteit van 40 gigawattuur. In het tweede deel van dit decennium is er het potentieel om te groeien tot meer dan 200 GWh, wat overeenstemt met 3 miljoen elektrische voertuigen. De fabriek wordt volledig aangedreven door hernieuwbare elektriciteit van een nabij gelegen windmolenpark, aldus de Belgische groep. Momenteel werken er 240 mensen, wat zou stijgen tot 400 eind 2023. De bouw begon in 2019 en de productie startte in juli.

De nieuwe fabriek sluit volgens topman Mathias Miedreich aan bij de productie van kathodeprecursoren in Finland en bij onderzoek- en ontwikkelingsactiviteiten en de batterijrecyclage-activiteiten van Umicore in Hoboken. (belga, pse)

Aangeraden

Niet te missen