Baudet doet Nederlands parlement leeglopen met beweringen over spionnenopleiding financiënminister

De voltallige Nederlandse regering heeft de Tweede Kamer verlaten toen de extreemrechtse politicus Thierry Baudet van Forum voor Democratie tijdens een toespraak uithaalde naar minister van Financiën Sigrid Kaag.

Het is ongezien dat de hele regering vertrekt tijdens een toespraak van een fractievoorzitter. Tijdens het debat wordt de begroting van het komende jaar besproken.

Baudet zei dat Kaag had gestudeerd aan een college van de universiteit van Oxford dat bekendstond als spionnenopleiding. St. Anthony’s College in Oxford was volgens de Forum-leider ‘weinig meer dan in feite een opleidingsinstituut voor westerse geheime diensten’. Na verontwaardiging van Kaag greep Kamervoorzitter Vera Bergkamp in. Toen Baudet alsnog doorging over Oxford, stapten Kaag en de rest van de regering op.

‘Onacceptabel’

Na een schorsing keerde alleen premier Mark Rutte terug. Hij noemde de verwijten van Baudet aan het adres van Kaag ‘onacceptabel’. Daarop vroeg de voorzitter aan Baudet om zijn woorden terug te nemen. Die liet weten dat niet van plan te zijn.

Daarop besloot Bergkamp hem het woord te ontnemen. Een brede meerderheid steunde het besluit van de voorzitter. Er kwam wel kritiek op de regering die plots wegliep.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden