Foto: afp

James Webb-telescoop slaagt erin ringen van Neptunus vast te leggen

De James Webb-ruimtetelescoop heeft unieke beelden gemaakt van de planeet Neptunus en haar ringen. De beelden geven waardevolle inzichten in haar atmosfeer, zegt het Amerikaanse ruimtevaartagentschap Nasa woensdag.

Astronomen hebben de meest afgelegen planeet van het zonnestelsel niet meer zo duidelijk kunnen zien sinds de sonde Voyager 2 in 1989 in de buurt van Neptunus passeerde. Het infraroodzicht van de telescoop biedt een nieuwe manier om de atmosfeer te analyseren, verklaart Mark McCaughrean, adviseur wetenschap en exploratie bij het Europees Ruimteagentschap (ESA).

De telescoop elimineert alle schitteringen van de reflectie van de zon op het oppervlak van Neptunus en de lichtvervuiling uit haar omgeving, zodat wetenschappers de atmosferische samenstelling van de planeet kunnen onderzoeken, zegt McCaughrean, die meer dan twintig jaar aan het James Webb-project heeft gewerkt.

James Webb-telescoop slaagt erin ringen van Neptunus vast te leggen
De Neptunus en haar satellietplaneten.  Foto: afp

De James Webb, die sinds juli vorig jaar operationeel is, is de krachtigste ruimtetelescoop ooit. Hij is de opvolger van de beroemde ruimtetelescoop Hubble en is ontwikkeld door de Verenigde Staten, Europa en Canada.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig

Aangeboden door onze partners
Aangeraden
Niet te missen