Duizenden vakbondsleden trokken naar VBO: ‘Er is een signaal nodig’

Volgens vakbonden en politie namen zo’n 10.000 leden in Brussel deel aan een actie voor meer koopkracht en een betaalbare energiefactuur.

Het socialistische ABVV, het christelijke ACV en het liberale ACLVB mobiliseerden hun leden om woensdag in Brussel actie te voeren voor een betaalbare energiefactuur en voor meer koopkracht, lees loon. De vakbonden hekelen onder meer de loonnormwet uit 1996. Die beperkt loonstijgingen bovenop de index, met het oog op concurrentiebescherming. Marc Leemans van het ACV noemt die wet ‘een sjoemelwet’. ‘Ook werknemers hebben recht op een deel van de koek’, vindt hij.

‘Er is een signaal nodig’, zeggen vakbondslieden Arnaud, Filip en Cédric, die vanuit Bornem naar Brussel kwamen. ‘Zowel de werknemers als de werkgevers bloeden. De energiefacturen moeten omlaag en daarvoor is solidariteit nodig.’

Ook bij andere manifestanten was de voornaamste drijfveer om naar de hoofdstad te komen koopkracht. ‘Ons loon volstaat niet meer. De energieprijzen zijn te hoog’, aldus militant Fernandez José uit Brussel.

De betogers vertrokken vanaf het Brusselse Muntplein, waar enkele toespraken werden gehouden. Ze wandelden richting het eindpunt, het gebouw van bedrijvenkoepel VBO. Aan de Kunstberg, vlak bij de gebouwen van het VBO, volgde dan weer een toespraak om de betoging af te sluiten. Onderweg naar het VBO lieten de vakbondslieden zich duidelijk horen, onder meer met bommetjes.

De vakbonden sluiten nieuwe acties niet uit.

Hinder

De vakbondsactie veroorzaakt hinder bij het openbaar vervoer. Bij De Lijn rijden vier op de tien bussen niet. Al zijn er provinciale verschillen. Bij de Brusselse metro is alleen lijn 1 in dienst. Van de tramlijnen van de MIVB zijn er zeven van de zeventien in dienst. Qua bussen zet de hoofdstad in op grote lijnen. Ongeveer een kwart tot een derde van de bussen rijdt.

Op de luchthaven en bij de NMBS worden geen grote verstoringen verwacht. Ten slotte kunt u mogelijk hinder ondervinden door stakingen bij de huisvuilophaling. De afvalintercommunales vragen om niet opgehaalde vuilniszakken opnieuw binnen te zetten. (tg, rvs, dvf)

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden
Niet te missen