Foto:  ap

VN-topman betreurt ‘diepe crisis’ in onderwijs

Het onderwijs verkeert wereldwijd ‘in een diepe crisis’, zei secretaris-generaal van de Verenigde Naties Antonio Guterres in New York tijdens een bijzondere onderwijstop. In aanloop naar de opening van de Algemene Vergadering betreurde hij ook de verwoestende impact van de coronapandemie op de staat van het onderwijs.

‘Het onderwijs is snel op weg om een bron van verdeeldheid te worden’, zei secretaris-generaal van de VN op maandag. Volgens hem verkeert het onderwijs in een diepe crisis, terwijl het net levens, economieën en samenlevingen kan veranderen. Hij wijst daarvoor op de kloof tussen rijke landen en arme landen, waar liefst 70 procent van de tienjarigen niet in staat blijkt om een eenvoudige tekst te lezen. Maar ook in ontwikkelde landen ‘verdiepen de onderwijssystemen de ongelijkheden generatie na generatie in plaats van ze te verminderen’, betreurde hij.

De coronapandemie heeft volgens Guterres een ‘verwoestende’ impact gehad op onderwijs, maar de crisis woekert al langer. Er is niet enkel een gebrek aan investeringen, maar ook de onderwijssystemen laten studenten en samenlevingen in de steek, door te focussen op leren uit het hoofd en de wedijver voor goede cijfers. Net nu is kwaliteitsvol onderwijs van groot belang, argumenteerde de topman. ‘Op een moment van ongebreidelde desinformatie, ontkenning van klimaatverandering en aanvallen op de mensenrechten, hebben we nood aan onderwijssystemen die feiten van complottheorieën scheiden.’

In aanwezigheid van Nobelprijswinnaar en onderwijsactiviste Malala Yousafzai lanceerde Guterres ook een oproep aan het talibanregime in Afghanistan om tienermeisjes vrije toegang tot de middelbare scholen te geven. ‘Onderwijs voor meisjes is één van de belangrijkste stappen om vrede, veiligheid en duurzame ontwikkeling te brengen, overal ter wereld.’

Videoboodschappen

Normaliter had een negentigtal staatshoofden en regeringsleiders de top bijgewoond, maar de uitvaart van de Britse koningin Elizabeth II noopte velen van hen om maandag acte de présence te geven in Londen. België leverde bijdrages via videoboodschappen van koningin Mathilde en premier Alexander De Croo.

Ons land had bij de voorbereidende werkzaamheden van de top het voortouw genomen over de financiering van onderwijs. Uitkomst van die consultaties, zo deelde De Croo mee, is een voorstel voor een niet-bindend ‘global compact’ om het investeringsvolume in het onderwijs wereldwijd te verhogen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden