Een historische uitvaart: het afscheid van de Queen in vier minuten

Het Verenigd Koninkrijk heeft maandag afscheid genomen van koningin Elizabeth II. Met drie begrafenisdiensten, één in Londen en twee intiemere in Windsor, stond de hele dag in het teken van haar uitvaart. Wij verzamelden de belangrijkste momenten in dit artikel.

1. Van Westminster Hall naar Windsor Castle: een overzicht

Volgens de traditie gaat de laatste reis van een Britse vorst van Westminster Hall, waar hij gekroond wordt, tot de Saint George’s Chapel in Windsor, waar hij begraven wordt. Ook koningin Elizabeth II legde maandag die finale tocht af. Kijk in bovenstaande video mee naar een overzicht van alle indrukwekkende momenten tijdens de uitvaart van de Queen.

2. Rouwstoet met doedelzakken begeleidt kist van de Queen

Onder begeleiding van honderden doedelzakspelers en trommels, is de kist van de koningin kort voor de middag van Westminster Hall naar Westminster Abbey vervoerd. Koning Charles en zijn broers en zus, alsook prins William en prins Harry, liepen mee in de optocht.

3. Prins George en prinses Charlotte lopen mee achter kist

De Britse koninklijke familie wandelde Westminster Abbey binnen achter de kist van de koningin. Ook prins George (9) en prinses Charlotte (7), de oudste kinderen van kroonprins William en Kate Middleton, stapten mee door het gangpad van de kerk.

4. Westminster Abbey zingt 'God save the King' op uitvaart Queen

Tijdens de uitvaart van koningin Elizabeth II werd ook haar troonopvolger koning Charles III geëerd. De volle kerk zong ‘God save the King’:

5. Duizenden Britten op straat voor tocht naar Windsor Castle

Na de plechtigheid in Westminster Abbey trok de kist van de Queen naar Windsor Castle, waar een iets intiemere uitvaart doorging. De kist werd eerst nog met een koets door hartje Londen gereden, maar werd later overgeplaatst in de lijkwagen voor de tocht van zo’n 35 kilometer naar Windsor. Talloze Britten waren op straat gekomen om de optocht te zien.

6. Wereldleiders brengen hulde aan de Queen

Tal van wereldleiders waren zondag al naar Londen gereisd om de begrafenis van koningin Elizabeth II bij te wonen. Onder anderen de Amerikaanse president Joe Biden, de Braziliaanse president Jair Bolsonaro, en de Oekraïense presidentsvrouw Olena Zelenska brachten de Queen de dag voordien een laatste groet.  

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden