Foto: fvv

Al bijna 400.000 Vlamingen kregen boosterprik

Na een week in de herfstvaccinatiecampagne werden al 385.564 mensen gevaccineerd. Meer dan de helft van de volwassen Vlamingen kreeg al een uitnodiging in de bus. Bijna 1,4 miljoen afspraken werden ingepland.

Meer dan 2 op de 3 65-plussers hebben al een afspraak gemaakt, net als 2 op de 3 mensen met een verzwakte immuniteit. De komende twee weken worden nog eens bijna 800.000 prikken gezet. Dat blijkt maandag uit cijfers van Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits (CD&V).

Er werden de voorbij week 385.564 mensen gevaccineerd. Het gaat om 268.221 mensen tussen 65 en 79 jaar (27,05 procent), 39.159 80-plussers (9,52 procent) en nog eens 78.184 mensen tussen 18 en 64 jaar.

De komende weken worden de overige uitnodigingen verstuurd en afspraken ingepland. Zo zullen er in de week van 19 september 447.351 mensen worden gevaccineerd, de week nadien gaat het om nu al 348.524 vaccinaties. Alles samen krijgen ongeveer 4,5 miljoen burgers de kans om voor begin november gevaccineerd te worden.

Aangepast vaccins

‘Tijdens deze vaccinatiecampagne worden de vaccins gebruikt die aangepast zijn aan omikron en op 1 september door het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) werden goedgekeurd. Er werd binnen de Interministeriële Conferentie Volksgezondheid (IMC) afgesproken dat we telkens bij goedkeuring van nieuwe vaccins door het EMA zo snel mogelijk op die nieuwe vaccins zullen overschakelen. Dat gebeurde ondertussen. Deze week kregen de nog nieuwere vaccins, aangepast aan BA4 en BA5, ook de goedkeuring van het EMA. Die vaccins kunnen geleverd worden vanaf begin oktober. Vanaf dan zullen we overschakelen op die vaccins’, klinkt het in een mededeling.

Onderzoekers voorspellen voor het najaar opnieuw een toename van het aantal besmettingen. ‘Herfstvaccinatie biedt een belangrijke dam tegen hospitalisatie’, luidt het.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden
Niet te missen