Foto:  Isosport

Anderlecht boekt deugddoende zege tegen KV Kortrijk

Anderlecht lijkt tegen Kortrijk de crisis voorlopig afgewend te hebben. Yari Verschaeren opende de score voor de pauze. Na de rust breidden Ashimeru, Vertonghen en Refaelov de kloof verder uit. Selemani zorgde daartussen voor de Kortrijkse eerredder. Anderlecht duikt dankzij deze 4-1 opnieuw de top acht binnen.

Voor de aftrap viel er een minuut lang een ijzige stilte in het Lotto Park: het eerbetoon aan Michel Verschueren, de voormalig manager van RSC Anderlecht die afgelopen woensdag overleed, was ronduit indrukwekkend. Mauves Army pakte uit met een tifo: ‘Karakter, trouw en liefde, de Zilveren Vos zal nooit vergeten worden.’

Dan toch Verschaeren

De vraag op deze autoloze zondag in Brussel was of Anderlecht eindelijk zijn motor in gang zou krijgen, na de 1 op 12 in de competitie. De man met de sleutel leek Yari Verschaeren te zijn. De nummer 10 mocht opnieuw in de basis starten en was uiterst actief. Toen Debast een bal voor doel zwierde, kopt Murillo terug en met een volley duwde de middenvelder de 1-0 binnen. Verschaeren stond dit seizoen eindelijk op het scorebord. Voor het eerst in een maand klom Anderlecht in de competitie op voorsprong. Oef.

Amuzu geblesseerd

Bij Felice Mazzu viel er toen toch al een pakje stress van zijn schouders. De coach was wel zenuwachtig na de tegenvallende resultaten en is duidelijk niet zo stoïcijns als zijn voorganger Vincent Kompany. Hij zag af en had een resultaat nodig. Net zoals in Boekarest ging Anderlecht in balverlies weer met vier man achteraan spelen.

Bizar genoeg ging het Lotto Park pas echt opleven toen Francis Amuzu geblesseerd uitviel na 18 minuten. Op dat moment viel de 16-jarige Julien Duranville, de spurtbom die de hoop van het park is. Ook toen Jan Vertonghen eens nipt naast knalde, welde er een een golf van enthousiasme over de tribunes.

Kortrijk plooide terug en Anderlecht voetbalt uiteraard liever tegen dit soort ploegen. Didier Lamkel Ze probeerde wel iets, maar kon zijn ex-ploegmaats Wesley Hoedt en Lior Refaelov niet zo enerveren als indertijd bij Antwerp. Ook niet na de rust. Wie gaat deze Kerels straks redden? Op Anderlecht werd hun lot bezegeld toen Murillo een bal doorkopte en Majeed Ashimeru de 2-0 tegen de touwen werkte.

Ja, de bezoekers spartelden nog even tegen toen Hoedt erg lullig een bal tegen Faiz Selemani knalde en het leer binnen katapulteerde (2-1), maar nog geen drie minuten later was de stress alweer weg. Lior Refaelov schilderde het leer op het hoofd van Vertonghen en ook de Rode Duivel scoorde zijn eerste doelpunt voor paars-wit. Het stadion ontplofte. Eindelijk goals en dan nog eentje van Superjan ook.

Penaltyfarce

Dit was wat Anderlecht nodig had om het vertrouwen op te krikken. Het werd zelfs nog beter toen Refaelov werd getackeld in de box. Scheidsrechter Nathan Verboomen zag er onbegrijpelijk eerst een schwalbe in maar de ref werd gelukkig gecorrigeerd door de VAR. Het publiek wilde zelfs dat Zeno Debast de strafschop trapte, maar uiteindelijk was het Refaelov die zijn plicht deed.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden
Niet te missen