camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Partijcongres

Open VLD wil garagehouders auto’s laten keuren

Open VLD wil de autokeuring zoals die nu ­bestaat afschaffen. De jaarlijkse keuring zou dan door de garagehouders gebeuren.

maandag 19 september 2022 om 3.25 uur

 Maarten De Bouw

De liberalen hielden zaterdag in Mechelen hun derde congres in een reeks van vier, over het thema ‘vrijheid’. De partijleden kregen de kans om, aan de hand van stellingen die ter plaatse werden bij­geschaafd, het partijprogramma voor de verkiezingen van 2024 vorm te geven.

Vrijheid wordt door Open VLD voornamelijk ingevuld als zelf­beschikking en een minder omvangrijke overheid. De autokeuring, bijvoorbeeld, is een dienst die volgens de liberalen perfect door de private sector uitgevoerd kan worden. Net als in Nederland wil Open VLD overstappen op een systeem van erkende garagisten die instaan voor de jaarlijkse keuring.

Ook in het openbaar vervoer moet de private sector volgens de liberalen een grotere rol spelen. De monopolies van De Lijn, MIVB en NMBS moeten verdwijnen, ‘zodat ook private spelers actief kunnen worden’.

Zoals verwacht, werd de stelling rond de legalisering van drugs de meest omstreden van de dag. Er werd een verhit debat gevoerd tussen het kamp dat alle soorten drugs wil legaliseren en het kamp dat alles in de strafwet wil houden. Het was uiteindelijk voorzitter ­Egbert Lachaert die de discussie beslechtte.

‘Het legaliseren van softdrugs is al een belangrijke stap’, zei hij. ‘Het is niet omdat het uit het strafrecht wordt gehaald dat het gebruik ­ervan wordt aangemoedigd. Maar als we er ook andere drugs bij zouden betrekken, betreden we een heel ander veld. Daar zijn wereldwijd geen succesvolle voorbeelden van.’ Het amendement waarin werd voorgesteld om te onder­zoeken of alle drugs uit de strafwet kunnen worden gehaald, werd daarop verworpen.

De leden keurden ook een voorstel goed waardoor er nooit meer een avondklok of een collectief plaatsverbod ingevoerd mag ­worden. (belga)