camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

droogte

Koffie duurder door misoogsten

maandag 19 september 2022 om 3.25 uur

 AFP

De koffievoorraden ­wereldwijd staan onder druk. In Brazilië, de grootste koffie­producent ter wereld, zijn de voorraden naar een absoluut dieptepunt gezakt.

Volgens Silas Brasileiro, voorzitter van de nationale koffieraad, kunnen de voorraden in het Zuid-Amerikaanse land tegen maart ­dalen tot 7 miljoen, terwijl dat er in feite 9 à 12 miljoen zakken zou moeten zijn.

De lage voorraden in Brazilië – een gevolg van te weinig regen – veroorzaken stijgende prijzen, ­zeker in combinatie met een groeiende vraag naar koffie. Vorig jaar trok de vraag wereldwijd met 2 procent aan, dit jaar zou de vraag 1,5 procent stijgen.

‘Wereldwijd zullen de prijzen blijven stijgen, en de onzekerheid over de Braziliaanse voorraden is daar een van de ­belangrijkse oorzaken van’, vertelt Rabobank-analist Guilherme ­Morya. De wereldwijde voorraden aan koffie staan nu op het laagste peil in 23 jaar.

Veel verbetering zit er bovendien niet aan te komen. De weersvooruitzichten voor de komende maanden – veroorzaakt door weerfenomeen La Nina – beloven niet veel beterschap. Terwijl het te droog is in Brazilië, kampt Colombia, op Brazilië na de grootste ­exporteur van koffie, met te veel ­regen. Mislukte oogsten dreigen ook in onder meer Guatemala, Honduras, Nicaragua en Vietnam. (belga, sdc)

Aangeraden

Niet te missen