camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

digitale munt

Amazon mag meewerken aan digitale euro

maandag 19 september 2022 om 3.25 uur

 Photothek via Getty Images

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft techconcern Amazon en vier andere ­bedrijven de opdracht gegeven een prototype voor de digitale euro te ontwikkelen. De centrale bank praat al langer over de mogelijk­heden voor een digitale munt. Die moet een stabiel alternatief vormen voor cryptomunten als bitcoin.

Behalve het Amerikaanse Amazon selecteerde de ECB ook Nexi, CaicaBank en Worldline. 54 kandidaten hadden zich gemeld.

Iedere partij moet zich bij de ontwikkeling van de prototypes ­bezighouden met een specifieke toepassing. Amazon concentreert zich bijvoorbeeld op het gebruik van een digitale euro bij het online shoppen. De andere bedrijven ­onderzoeken het gebruik van een digitale euro bij het afrekenen aan de kassa en bij onderlinge betalingen.

   • De tegenaanval op cryptogeld komt eraan

De ECB begon in juli vorig jaar aan een tweejarige onderzoeksfase naar de digitale euro. De centrale bank beslist na die fase of het project verder moet gaan.

Als de digitale euro er komt, zal dat nog wel enkele jaren duren. De ECB zei eerder dat het een jaar of vijf duurt om zo’n munt te ontwikkelen. De digitale euro zou door burgers in een digitale portemonnee worden bewaard en kan als ­alternatief voor contant geld dienen. De ECB benadrukt dat het geen vervanging voor contanten zal worden.  (belga)

Aangeraden

Niet te missen