
Al meer dan 200 doden bij gevechten tussen Armenië en Azerbeidzjan
Minstens 135 Armeense soldaten zijn deze week om het leven gekomen bij gevechten met Azerbeidzjan. Dat blijkt vrijdag uit een nieuw bilan, dat de Armeense premier Nikol Pashinyan aangekondigd heeft. Ook het leger van Azerbeidzjan verloor tientallen soldaten.
‘Op dit moment bedraagt het dodenaantal 135. Helaas is dat niet het definitieve cijfer. Er zijn talrijke gewonden’, verklaarde Pashinyan bij een samenkomst van zijn regering. Aan Azerbeidzjaanse zijde vallen al 71 soldaten te betreuren sinds het geweld dinsdag weer oplaaide.
De escalerende gevechten dreigen het fragiele vredesproces tussen Armenië en Azerbeidzjan de kop in te drukken. Rusland kondigde – als traditionele bemiddelaar in de regio – dinsdag een wapenstilstand aan, maar die werd niet meteen gerespecteerd: beide partijen beschuldigden elkaar van bombardementen. Volgens de Europese Unie werd het staakt-het-vuren donderdag wel gerespecteerd.
Het grensgebied kent de hevigste gevechten sinds de oorlog in 2020 over de controle van de enclave Nagorno-Karabach. Bij dat conflict vielen meer dan 6.500 doden. Uiteindelijk moest Armenië grondgebied afstaan aan Azerbeidzjan.
De Armeense premier Nikol Pasjinian beschuldigde Azerbeidzjan ervan Armeense steden aan te vallen omdat het niet wil onderhandelen over de status van Nagorno-Karabach, een enclave die binnen Azerbeidzjan ligt, maar waar voornamelijk etnische Armeniërs wonen.
‘Geen militaire oplossing’
Zowel Rusland als de Verenigde Staten riepen beide landen op om zich ‘terughoudend’ op te stellen. ‘Zoals we al lang duidelijk hebben gemaakt, kan er geen militaire oplossing zijn voor het conflict’, zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken in een verklaring. Ook het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat het conflict tussen Armenië en Azerbeidzjan ‘uitsluitend met politieke en diplomatieke middelen moet worden opgelost’.