camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

inflatie

Gratis pendelen? Miljoen Spanjaarden zegt ‘Si’

dinsdag 13 september 2022 om 3.25 uur

 getty

In Spanje hebben al een miljoen mensen ingetekend op een gratis railpass. Dat maakte de regering maandag bekend. Met het initiatief wil de Spaanse regering de koopkracht van de burger ondersteunen, nu die zwaar te lijden heeft onder de inflatie.

Met de treinkaart kunnen burgers een maand gratis reizen op ­regionale en voorstadstreinen. Een soortgelijk initiatief werd deze zomer al genomen in Duitsland, al kostte het treinabonnement daar wel 9 euro per maand. Er werden in Duitsland 52 miljoen tickets verkocht, waaronder tien miljoen aan mensen die al een abonnement bij de Deutsche Bahn hadden.

Minder uitstoot

Ook in Spanje is de treinformule een overdonderend succes: de verkoop ligt dubbel zo hoog als verwacht. De maatregel geldt tot het einde van het jaar en heeft, behalve het ondersteunen van de koopkracht, ook de bedoeling om brandstof en CO2 te besparen.

Door Spanjaarden aan te ­moedigen het openbaar vervoer te gebruiken, zou het mogelijk zijn ‘118 miljoen liter brandstof te ­besparen en de uitstoot van 360.576 ton CO2 in de atmosfeer vermijden’.

De Spaanse minister van ­Transport, Raquel Sanchez, zegt nog na te denken over structurele maatregelen die ook volgend jaar het openbaar vervoer versterken. (blg, sa)

Aangeraden

Niet te missen