camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Droogte

Na droge zomer komt regen geen dag te vroeg

Volgens waterbouwkundige Patrick Willems werden de zwartste scenario’s maar nipt vermeden.

dinsdag 13 september 2022 om 3.25 uur

 Bart Borgerhoff

Het Albertkanaal, dat goed is voor zo’n 40 procent van al het drinkwater in Vlaanderen, wordt gevoed door de Maas. De voorbije weken daalde het debiet van de rivier stelselmatig tot het vorige week op 35 kubieke meter per seconde stond. ‘Dat is de ondergrens. Lager spreken we van waterschaarste’, zegt waterbouwkundige Patrick Willems (KU Leuven).

Sindsdien heeft het geregend en is het debiet weer gestegen tot 55 kubieke meter per seconde. Dat is nog laag, maar aan de meest alarmerende scenario’s lijkt Vlaanderen te zijn ontsnapt.

Ook deze week zal het nog regenen en in principe neemt de kans op neerslag toe naarmate de herfst nadert. Tegelijk wordt het minder warm en is er dus minder verdamping. Toch houdt de professor een slag om de arm. Volgende week blijft het opnieuw droog. Eén week zonder neerslag is niet problematisch, maar maatregelen zijn niet uitgesloten als na die week nog een droge week volgt.

   • Analyse over de Maas: de Ardense spons raakt uitgeknepen

Op langere termijn hoopt Willems op voldoende regen in de herfst en de winter om de reserves weer aan te vullen in aanloop naar volgende zomer. ‘We hebben nu vijf droge zomers in zes jaar tijd gehad’, zegt Willems. Er bestaat geen twijfel over dat klimaatopwarming daar iets mee te maken heeft.

Willems verwacht dat het de komende jaren niet zo’n vaart zal lopen, maar op middellange termijn gaan we daar wel heen. ‘We moeten ons absoluut beter wapenen’, zegt hij. (agg)

Aangeraden

Niet te missen