camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Klimaatverstoring

Zwitserse gletsjers smelten als nooit tevoren

De gletsjers in Zwitserland zijn tijdens de voorbije zomerperiode tot driemaal sneller gesmolten dan in eerdere jaren.

maandag 12 september 2022 om 3.25 uur

Matthias Huss en zijn team beklimmen de Gries. reuters

‘Extreem en verontrustend’, noemt gletsjerobservatorium Glamos de eerste bevindingen van een onderzoek naar smeltende gletsjers in Zwitserland.

Glaciologen van een technologische universiteit uit Zürich onderzochten deze zomer de Zwitserse gletsjers. Onder leiding van Matthias Huss, de topman van het gletsjerobservatorium, maten ze de ijsomvang. Het volledige rapport komt er pas in de herfst aan, maar de reactie van de gletsjers op de opwarming van de aarde is nu al duidelijk.

‘In de jaren 2011, 2015, 2018 of nog 2019 was het smelten al zeer fors. Maar 2022 klopt alle records’, zegt Huss. Begin deze maand trok hij nog naar de Griesgletsjer in het westelijke Alpenkanton Wallis. In het midden van de gletsjer was door een spleet de rotssokkel onder het ijs zichtbaar. De smeltende gletsjer zal binnenkort gehalveerd zijn.

Voedende sneeuwlaag

Het team gaat tweemaal per jaar de twintig gletsjers op. Zo bepalen ze in april de kwaliteit van de sneeuwlaag die de gletsjers bedekt. Die laag is belangrijk omdat ze de gletsjer beschermt en voedt tijdens de zomer. In april was al duidelijk dat het een moeilijke zomer zou worden. Op de Gries was de sneeuwlaag op een hoogte van 3.000 meter in juli al volledig gesmolten en nam de ijsmassa af.

In september keren de glaciologen terug om de impact van de zomer te bestuderen. Zo bleek de bewuste gletsjer in september vier meter in dikte afgenomen te zijn op de hoogstgelegen delen . Dat is niet alleen een record, het is ook twee- tot driemaal het verlies van de voorbije jaren.’

Ook elders is de evolutie alarmerend. Zo heeft de Findel nabij Zermatt meer dan twee meter verloren op een hoogte van 3.400 meter. Tot nu was daar altijd genoeg sneeuw om de zomer door te komen. De Corvatsch, in het oostelijke kanton Graubünden, is dermate gesmolten dat het ijs niet opgemeten kon worden. (belga)

Aangeraden

Niet te missen