Foto:  epa-efe

Minister Van der Straeten: ‘Uitbreiding sociaal tarief kost 1 miljard euro’

De uitbreiding van het sociaal tarief voor energie zal zowat 1 miljard euro kosten. Dat heeft minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) zondag gezegd tijdens een debat in De zevende dag.

Minister Van der Straeten kwam samen met haar collega van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) in de VRT-studio antwoorden op vragen van kijkers over de hoge energieprijzen. Volgens de twee ministers worden er zowel op federaal als op Europees niveau maatregelen genomen om de prijzen te temperen. Zo wordt er op Europees niveau gewerkt aan een prijsplafond. Op federaal vlak is er ook al beslist om de btw-verlaging op gas en elektriciteit te verlengen, net als de verlenging en uitbreiding van het sociaal tarief. Daarnaast onderzoekt de regering een heel pakket extra maatregelen.

Minister Van Peteghem waarschuwt er wel voor om ‘onrealistische verwachtingen’ te creëren. ‘Anders ontstaat er sociale onrust. De overheid kan niet alles, het is onmogelijk om facturen volledig te betalen’, zo zei de CD&V-minister. De regering moet bij het zoeken naar maatregelen ook de ontsporende begroting in de gaten houden. Kon er bij de coronacrisis nog een ‘bazooka’ ingezet worden, dan is het nu volgens Van Peteghem tijd om gezinnen en bedrijven ‘op een gerichte manier’ te ondersteunen.

Volgens minister Van der Straeten is er wel degelijk sprake van een bazooka, bijvoorbeeld door de uitbreiding van het sociaal tarief. Die maatregel kost 1 miljard euro bovenop het basisbedrag van zowat 1 miljard euro voor de basisgroep.

Magnette: ‘Miljard euro aan overwinsten teruggeven aan mensen’

Bij het VTM Nieuws liet PS-voorzitter Paul Magnette optekenen dat de federale regering voor 1 miljard euro aan overwinsten in de energiesector kan afromen en dat bedrag kan ‘teruggeven aan de mensen’ in de vorm van een basispakket energie of een verruimd sociaal tarief of ‘middentarief’.

‘De regering moet onmiddellijk ingrijpen. De situatie is heel erg’, zo zei de voorzitter van de Franstalige socialisten. De partijen in de Vivaldi-regering moeten volgens hem de ideologische conflicten overstijgen. ‘Ideologische conflicten zijn belangrijk, maar er is een urgentie. Nu moeten we de ideologie aan de kant laten en de arbeiders en middenklasse helpen’, aldus Magnette.

Burgerportest

Intussen is er bij ons ook een burgerinitiatief opgericht waarbij mensen worden opgeroepen hun energiefactuur niet meer te betalen. Volgens initiatiefnemer Peter Terryn gaat het om mensen die hun factuur ook echt niet meer kunnen betalen. Op de vraag of ze dat soort acties een goed idee vindt, antwoordde minister Van der Straeten in de Zevende Dag dat ze het antwoord schuldig moest blijven. ‘Ik twijfel om te antwoorden, want daar is geen goed antwoord voor. Maar ik begrijp wel de onmacht en de woede van de mensen’, aldus de minister.

Ook minister Van Peteghem zegt dat hij de woede bij de mensen begrijpt. Maar oproepen om facturen niet meer te betalen is volgens hem niet de oplossing. ‘Het steekt mensen in schulden en dat is niet de bedoeling’, stelt de CD&V-minister.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden
Niet te missen