Foto:  The New York Times

Griekse kustwacht lost waarschuwingsschoten naar Turks schip

De Griekse kustwacht heeft bevestigd dat ze waarschuwingsschoten gelost heeft richting een schip dat zich ‘verdacht’ gedroeg in de territoriale wateren nabij het eiland Lesbos. Eerder had Turkije het buurland en de historische rivaal beschuldigd van ‘intimiderende schoten’.

De kapitein van het schip Anatolian had een inspectie van zijn vaartuig geweigerd, waarna het geëscorteerd werd naar Turkse wateren, zei de kustwacht zondag. De Turkse collega’s werden daarbij ingelicht.

Beide landen bakkeleien al lang over het bezit van bepaalde eilanden in de Egeïsche Zee. Volgens Turkije bezet Griekenland enkele eilanden en worden Turkse jets er bedreigd door Russische S-300 luchtafweersystemen. Athene ontkent deze aantijgingen.

Turkse media hadden zaterdag bericht dat het cargoschip onder vuur genomen was op 11 zeemijl van het Turkse eiland Bozcaada. Volgens de Turkse omroep TRT trokken de Griekse schepen zich terug toen de Turkse kustwacht naderde en werd het Turkse schip vervolgens geëscorteerd. Op beelden, die niet onafhankelijk geverifieerd konden worden, is te zien hoe waarschuwingsschoten gelost worden.

In de regio brengen vele schepen illegaal migranten vanuit Turkije naar EU-landen Griekenland en Italië. De Griekse kustwacht zegt daarom regelmatig verdachte schepen te inspecteren.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden
Niet te missen