Remco Evenepoel weer een dag dichter bij eindzege Vuelta

Remco Evenepoel staat weer een dag dichter bij een eindzege in de Vuelta. Evenepoel kwam op de slotklim van de dag alweer niet in de problemen. Door de opgave van de Sloveen Primoz Roglic speelde hij bovendien zijn dichtste belager kwijt.

Voor de etappezege speelden de favorieten op de eindzege wel niet mee. Ze gaven een kopgroep de vrije ruimte en finishten op iets minder dan zes minuten. Evenepoel pareerde gemakkelijk de prikken van Enric Mas en blijft comfortabel leider. Dat hij als veertiende binnenkwam, heeft voor het klassement geen enkel belang. Er werd maximaal met luttele seconden gespeeld.

‘Het was niet gemakkelijk om Mas te volgen bij zijn prikken’, zei Evenepoel in een eerste reactie op televisie. ‘Hij probeerde duidelijk iets om te zien hoe goed mijn benen waren. De slotklim was niet de steilste van de Vuelta, maar zeker ook niet de gemakkelijkste.’

De ritzege was – enkele minuten voor Evenepoel en zijn rivalen – voor de Colombiaan Rigoberto Uran. Die pakte daarmee nog maar eens een ritzege in een grote ronde. Eerder had hij dat ook al gedaan in de Giro en de Tour. Door dat nu ook in de Vuelta te doen, komt Uran in een select clubje van een twintigtal renners dat daarin ooit is geslaagd.

Opgave Roglic

Evenepoel moet alvast geen rekening meer houden met drievoudig Vuelta-winnaar Primoz Roglic. Die zat dinsdag mee in een ontsnapping met vijf renners, maar viel in de eindspurt. Zijn team, Jumbo-Visma, besliste dat hij woensdag niet meer zou starten. Roglic stond tweede in de stand, Remco Evenepoel is dus een belangrijke concurrent voor de eindzege kwijt.

‘Ik vermoed dat Roglic hier nog een gevaarlijke klant had kunnen zijn’, zei Evenepoel na de aankomst van woensdag. ‘Hij is toch explosiever dan Mas en had hier vermoedelijk een seconde of vijftien kunnen terugnemen, achteraf bekeken.’

Roglic won de voorbije drie jaar de Ronde van Spanje. Leider Remco Evenepoel ging meteen nadat hij zelf was aangekomen na zijn lekke band in de slotkilometers informeren hoe het met zijn rivaal ging en zei in een eerste reactie dat hij hoopte dat die de wedstrijd zou kunnen uitrijden. Dat bleek dus niet het geval.

Jumbo-Visma bedankt Roglic

‘Bedankt voor de mooie momenten in deze Vuelta’, zei het team van Roglic op Twitter. ‘Je had nog grote plannen voor de slotdagen, maar dat zal er helaas niet meer van komen.’

Roglic moest eerder in het seizoen ook al de Tour verlaten na een valpartij.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden
Niet te missen