Foto:  BELGA

Demir wil dit jaar nog beslissing over statiegeld op blikjes en plastic flessen

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir wil dit jaar nog een beslissing nemen over statiegeld op plastic flessen en blikjes. ‘In het regeerakkoord staat dat het zwerfafval met 20 procent moet verminderen, maar het is duidelijk dat we dat niet halen’, zei ze dinsdagavond in het Play4-programma ‘De Tafel van Vier’ (Play 4).

Demir verwees naar de afspraak van haar voorgangster Joke Schauvliege met de afvalsector om het zwerfafval met 20 procent te verminderen. In het Vlaams regeerakkoord stond dat de beslissing over een vorm van statiegeld pas eind 2023 zou genomen worden, maar de minister wil nog dit jaar knopen doorhakken. ‘We hebben het dossier de afgelopen maanden al voorbereid’, aldus nog Zuhal Demir, die nog opmerkte dat 14 landen vandaag statiegeld hebben op blik en plastic.

De Vlaams minister van Omgeving temperde dinsdag wel meteen al de verwachtingen dat het statiegeld er snel zal komen. Er zijn immers verschillende systemen en het systeem van de Blauwe Zak werkt goed, ‘vooral voor de grote plastic flessen, die zie je vandaag nauwelijks tussen het zwerfvuil’.

Daarnaast is een akkoord met de andere gewesten wenselijk. ‘We moeten nog overleggen met Wallonië en Brussel’, omdat een systeem in Vlaanderen alleen niet werkbaar zou zijn. Daarom vermoedt ze dat het statiegeld ‘in het beste geval in 2025 een feit zal zijn’.

Eerder op de dag was de Statiegeldalliantie al voorzichtig positief op de aankondiging van de woordvoerster van de minister in Gazet van Antwerpen: ‘De Statiegeldalliantie reageert voorzichtig positief op de aankondiging dat de Vlaamse regering nog dit jaar beslist over de invoering van statiegeld op blikjes en plastic flessen’, luidde het in een mededeling.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden