Foto:  AFP

Chilenen wijzen nieuwe grondwet af in referendum

Ongeveer 62 procent van de Chilenen heeft zich uitgesproken tegen een nieuwe, progressieve grondwet. Het land houdt zo vast aan een grondwet met wortels in de dictatuur van Augusto Pinochet.

Evenveel mannen als vrouwen in overheidsorganen, gratis zorg en een betere bescherming voor de inheemse bevolking. Het is slechts een greep uit de nieuwe grondwet die zittend president Gabriel Boric aan zijn bevolking presenteerde. Maar de 36-jarige leider moest de duimen leggen tegen de conservatieve oppositie. Nu ongeveer alle stemmen geteld zijn, blijkt dat 61,9 procent de nieuwe grondwet afwees.

President Boric was grote voorstander van de nieuwe grondwet. Voor hem komt de nederlaag dus hard aan. Voor tegenstanders was de progressieve sprong te groot. Zo stelden ze zich de vraag hoe betaalbaar gratis zorg zal zijn, stelden ze zich vragen bij de manier waarop de grondwet geschreven was of vonden ze het te experimenteel.

Het referendum bracht ook heel wat fake news op gang. Zo werden vervalste edities van de nieuwe grondwet verspreid. De traditionele media, die rijk werden onder het neoliberale model, steunden de grondwetswijziging ook niet.

De huidige grondwet dateert van 1980 en werd opgesteld door vertrouwelingen van dictator Augusto Pinochet. Die grondwet werd sindsdien her en der wel bijgewerkt, maar een grote omslag bleef uit.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden