Foto:  imageBROKER/Karl F. Schöfmann

Duitse zakenman met gezin aan boord van neergestort ‘spookvliegtuig’

Zondag is een Cessna-vliegtuigje uit Spanje neergestort in de Oostzee ter hoogte van Letland. Omdat alle contact met de piloot verbroken was, stuurden verschillende omringende landen straaljagers de lucht in om de situatie te controleren.

Om 14.56 uur is bij het Spaanse Jerez de la Frontera een in Oostenrijk geregistreerde Cessna 551 opgestegen, met als eindbestemming Keulen. Het vliegtuig was eigendom van de Duitse zakenman Karl-Peter Grieseman (79). Hij was aan boord op het moment van de crash, samen met drie anderen, communiceert zijn bedrijf Quick Air. Volgens een Keulense regiokrant was Grieseman piloot en vlogen zijn echtgenote (68), dochter (26) en haar vriend (27) mee.

Ter hoogte van Parijs zou volgens Reuters het toestel van richting zijn veranderd, om in de buurt van Keulen nog eens om te keren en vervolgens over Zweden koers te zetten naar de Baltische staten. Volgens de Franse luchtmacht passeerde het toestel ook in het Belgische en Luxemburgse luchtruim.

Navo ging controleren

Om 19.37 uur verloor het vliegtuigje snelheid en hoogte, bij gebrek aan brandstof. Om 19.44 uur was het van de radar verdwenen. De Cessna crashte uiteindelijk in de Baltische Zee ten noordwesten van de Letse stad Ventspils. De Zweedse kustwacht heeft reddingsvliegtuigen, boten en een helikopter naar de plaats van de crash gestuurd. Er zijn brokstukken van het vliegtuig gespot, maar er is nog geen spoor van de inzittenden.

Voor de crash waren gevechtsvliegtuigen van de Navo vanuit Estland opgestegen om het toestel te volgen. Ook in Duitsland en Spanje waren gevechtsvliegtuigen opgestegen om een kijkje te nemen. In Frankrijk zou er ook een ‘scramble’ zijn geweest. ‘De pogingen om radiocontact te maken, waren vruchteloos en visueel contact kon geen activiteit in de cockpit vaststellen’, zegt de Franse luchtmacht in een persbericht. Toen het vliegtuig van de radar verdween werd het gevolgd door een Deens gevechtsvliegtuig.

Mogelijk is de piloot bewusteloos geraakt. Nog volgens Bild waren er vanuit de Cessna kort na opstijgen drukproblemen in de cabine gemeld. Eenmaal voorbij het Iberisch schiereiland viel het contact uit.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden
Niet te missen