camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

LUCHTVAART

Ryanair zegt Brussels Airport de wacht aan

zaterdag 3 september 2022 om 3.25 uur

O’Leary dreigt met een afbouw van Ryanair in België. AFP

De Ierse lagekostenmaatschappij Ryanair is van plan om in de loop van de komende twee weken de sluiting aan te kondigen van een aantal basissen in Europa. Daarbij komt Brussels ­Airport in het vizier, zo heeft ­Michael O’Leary, de ceo van de groep Ryanair, vanuit Dublin gezegd aan enkele Franstalige media. Ook in Charleroi zouden de activiteiten afgebouwd kunnen worden.

O’Leary argumenteert dat er de ­komende twaalf maanden geen enkele groei te zien is in België. De ­lagekostenmaatschappij zal in principe tijdens het winterseizoen twee vliegtuigen hebben op Brussels Airport en een vijftiental op de luchthaven van Charleroi.

Al kan daar nog verandering in komen. ‘Zaventem is zeker een van de luchthavens waar we onze aanwezigheid ernstig in vraag stellen’, aldus de topman vrijdag. ‘Ik kan jullie niet garanderen dat we die ­komende winter niet zullen sluiten.’

O’Leary zit verveeld met de ­Belgische vliegtaks, die in april werd ingevoerd. Voor elke passagier die op Belgische bodem vertrekt, moet een luchtvaartmaatschappij 2 tot 10 euro betalen, ­afhankelijk van de vliegafstand.

‘Onze vliegtuigen gaan naar waar er groei is en waar ons lowcostmodel vergemakkelijkt wordt’, aldus O’Leary.

‘Als we een betere deal krijgen met een andere luchthaven, verhuizen we.’ (belga)

Aangeraden

Niet te missen