Foto: afp

Gasleiding Nord Stream 1 blijft dicht voor onbepaalde tijd ‘wegens lek’

De kraan van de gaspijpleiding Nord Stream 1 blijft dicht na afronding van een recent onderhoud. Het wordt uitkijken naar de gevolgen voor de gasprijs. Die was de voorbije dagen aanzienlijk gedaald.

Het Russische gasconcern Gazprom heeft vrijdagavond laten ­weten dat de gaspijpleiding Nord Stream 1 zaterdag niet heropstart na afronding van ­onderhouds­werkzaamheden. Het gaf als reden op dat een olielek is ontdekt in het compressiestation van Portovaja, nabij de grens met Finland. Dat hebben Bloomberg en het Russische persagentschap Tass ­gemeld.

Gazprom laat bovendien in het midden wanneer de gasleveringen via Nord Stream 1 hervat zullen worden. De pijpleiding zal blijven stilliggen tot het euvel hersteld is, klinkt het.

Onbetrouwbaar

Eerder op de dag leek het er nog op dat de gasleveringen zaterdag zouden hervatten aan 20 procent van de normale capaciteit, hetzelfde niveau als dat van vóór de werkzaam­heden. Gazprom heeft sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne de gasleveringen via Nord Stream 1, de grootste gas­verbinding tussen Rusland en ­Europa, stelselmatig verminderd.

Dat het Russische gasconcern te elfder ure beslist om Nord Stream 1 dicht te houden, voedt in Europa de kritiek dat Rusland een totaal onbetrouwbare gasleverancier is geworden en de gastoevoer richting Europa gebruikt als politiek drukkingsmiddel.

Het is nu afwachten hoe de gasprijs zal reageren. Toeval of niet, maar de mededeling van ­Gazprom sluit een week af waarin de gasprijs voor het eerst sinds lang fors is ­gedaald, van bijna 350 euro begin deze week naar 212 euro per megawattuur vrijdagmiddag. Dat was de grootste prijsdaling op weekbasis van de voorbije vijf maanden.

Voor ons land is er alvast geen directe impact op de bevoorrading, stelt het kabinet van minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen). ‘De gasvoorraad in Loenhout is binnen enkele dagen voor 90 procent gevuld. Dat is voor op schema. België blijft maximaal gas doorvoeren naar vooral Duitsland en Nederland’, luidt het. De situatie wordt op de voet gevolgd.

Scepsis

De gastoevoer via Nord Stream 1 was woensdag voor drie dagen ­stilgelegd. Dat was volgens het Russische gasbedrijf Gazprom ­nodig voor controles bij de enige werkende turbine die helpt om gas in de pijpleiding te pompen. ­Volgens Gazprom moet die turbine na 1.000 uur telkens een technisch onderhoud ondergaan. Dat is ­ongeveer om de 42 dagen. Het volgende onderhoud zou dus midden oktober plaatsvinden.

Die uitleg werd in Europa op veel scepsis onthaald. De voorbije dagen was er heel wat speculatie of de aardgaspijpleiding nadien wel opnieuw opengedraaid zou worden. Opmerkelijk was wel dat dit geen impact had op de aardgasprijs.

Het lage gasverbruik, gecombineerd met de snelle bijvulling van de gasvoorraden in Europa en de aanvoer van aardgas vanuit andere grote gaslanden, maakte blijkbaar dat de grote onrust op de Europese gasmarkt ietwat wegebde. Toch blijft aardgas nog altijd zeer duur. Ter vergelijking: twaalf maanden geleden schommelde de groot­handelsprijs rond de 30 euro per megawattuur. Dat is zeven keer minder dan wat vrijdag nog werd ­betaald.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden
Niet te missen