Foto:  Action Images via Reuters
Voetbal

Premier League-clubs geven voor het eerst meer dan 2 miljard euro uit aan transfers

Voetbalclubs uit de Engelse Premier League hebben tijdens de pas afgelopen zomermercato een recordbedrag van 2,2 miljard euro besteed aan inkomende transfers. Dat becijferde de Britse openbare omroep BBC.

Dat is meer dan 500 miljoen euro meer dan het vorige record uit 2017, toen de clubs 1,7 miljard spendeerden. De twintig clubs uit de Premier League betaalden deze keer meer dan de clubs uit de Duitse Bundesliga, de Spaanse La Liga en de Italiaanse Serie A samen.

Chelsea legde in totaal 280 miljoen euro op tafel voor onder meer Wesley Fofana, Raheem Sterling en Kalidou Koulibaly (ex-Genk) en vestigde daarmee ook een record in de Premier League. Met slechts 55 miljoen euro aan uitgaande transfers heeft de club een een negatieve balans van meer dan 220 miljoen euro.

Wereldwijd gaf er slechts één club ooit meer uit dan Chelsea: Real Madrid liet in 2019 338 miljoen euro noteren, met toen onder meer zowat 115 miljoen euro voor Eden Hazard. Met 238 miljoen euro aan uitgaven brak ook Manchester United zijn clubrecord, maar ook daar waren er amper uitgaande transfers die geld opbrachten.

‘Het uitgavenniveau van de zomermercato toont aan dat het economisch model van de Premier League-clubs zich hersteld heeft na de coronacrisis’, klonk het eerder al bij Chris Wood, adjunct-directeur van sportieve zaken bij financieel onderzoeksbureau Deloitte.

Bron: Belga

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden