camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

groene energie

Fluxys wil ammoniakterminal in Antwerpen

donderdag 1 september 2022 om 3.25 uur

Fluxys wil van België een in- en doorvoerhaven maken van groene ammoniak. belga

Fluxys wil in de haven van Antwerpen een terminal bouwen voor groene ammoniak. Het zou gaan om een investering van ‘honderden miljoenen’, kondigde het bedrijf woensdag aan.

Ter vervanging van fossiele brandstoffen wordt onder meer naar ammoniak gekeken. Dat gas kan weer omgevormd worden tot waterstof, of als brandstof worden gebruikt.

Fluxys wil van België een in- en doorvoerhaven maken van groene ammoniak, die werd gemaakt met wind- of zonne-energie. Daarvoor is een terminal nodig, vanwaaruit via spoor, weg, schip of leidingen bedrijven rechtstreeks kunnen worden bevoorraad.

Een definitieve beslissing over de terminal zou ‘in de komende maanden’ vallen, zegt een woordvoerder van Fluxys. Het bedrijf mikt op 2027 om hem operationeel te krijgen en slaat daarvoor de handen in elkaar met de logistieke ­experts Advario en Stolthaven.

Ammoniak is wegens zijn hogere energiedichtheid efficiënter en goedkoper om in grote volumes op te slaan en te transporteren dan waterstof. Schepen kunnen de ­chemische verbinding ook ­rechtstreeks als brandstof gebruiken. ‘Bovendien kan de molecule weer worden omgezet in groene waterstof, die op zijn beurt turbines, brandstofcellen en motoren kan aandrijven zonder rechtstreekse CO2-uitstoot’, zegt Fluxys. (belga)

Aangeraden

Niet te missen