camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

kort & bondig

Maak van Groen geen antisysteempartij

Hoofddocent arbeidseconomie (UGent).

zaterdag 27 augustus 2022 om 3.25 uur

Filip Watteeuw op de fiets. ‘Het circulatieplan verbeterde de levenskwaliteit van elke Gentenaar.’ Frederiek Vande Velde

Ik ben een zwevende kiezer. Ik stemde al op Groen, de N-VA en alle partijen die zich tussen de twee bevinden. In 2019 kwam ik uit bij partijen aan de rechterkant van dat spectrum. Maar in 2024, bij de gemeenteraadsverkiezingen in Gent, zou het goed kunnen dat ik opnieuw op Groen stem.

Wel is er een voorwaarde: de partij mag tijdens haar verkiezingscongres dit weekend níét het advies volgen van Sébastien Hendrickx en Karel Pype van Extinction Rebellion­ en Reset.Vlaanderen (DS 26 augustus). Zij vinden dat Groen een anti­systeempartij moet worden. Ik vind exact het omgekeerde.

Waarom overweeg ik op Groen te stemmen in Gent in 2024? Wel, de partij ijvert in mijn stad voor een betere levens­kwaliteit. Ze doet dat op een pragmatische manier­ en werpt de boel niet blind omver, zoals Hendrickx en Pype aanbevelen.

Een voorbeeld. Ik vond het circulatieplan, dat doorgaand verkeer uit Gent weert, eerst een gek idee, maar uiteindelijk gaat het om beperkte ingrepen voor de autogebruiker die de levenskwaliteit van elke Gentenaar verbeteren. Ingrepen die bovendien werden herdacht na inspraak door de inwoners. Geen revolutie, maar evolutie. Ik ben ondertussen zo voor het plan gewonnen, dat ik nu al blij word bij de gedachte­ dat Groen in Brussel hetzelfde doordrukt. Veilig kunnen wandelen in de prachtige brede lanen van de stad waarop ik verliefd ben, wat een verrukkelijk vooruitzicht.

Het belangrijkste facet waarin Groen zich een antisysteempartij moet tonen volgens­ Hendrickx en Pype, is de keuze voor ‘ontgroeibeleid’. Dat wil zeggen: onze welvaart­ laten dalen om het milieu niet uit te putten. De partij gelooft in Groene Groei, waarbij je de economie wel nog laat groeien, maar inzet­ op duur­zame productie. Dat standpunt mag voor de heren de vuilnisbak in.

Dat zou een stommiteit zijn. België is een land met een grote schuld. Wanneer de economie groeit, wordt die schuld altijd maar kleiner. We kunnen als het ware de rente op onze schuld afbetalen met de groei. Gevolg: we hoeven niet drastisch te besparen op onze primaire uitgaven, bijvoor­beeld in gezondheidszorg en pensioenen­, twee grote posten.

Hendrickx en Pype stellen dat welzijn belangrijker is dan groei. I couldn’t agree more. Maar hoeveel welzijn zal er overblijven wanneer we weliswaar minder bomen kappen, maar tegelijk de bijl in de gezondheidszorg zetten? Als je een lagere levensstandaard aan de burger opdringt, is dat bovendien de beste garantie dat het draagvlak­ voor duurzame keuzes wegvalt.

De faciliteiten op het vernieuwings­congres van Groen doen het beste ver­hopen. Geen strafkamp voor wie dit jaar al een steak at. Wel een rolschaatspiste en een straattheater en een ‘verrassende show’ van het voorzittersduo. Wanneer u zondag op het nieuws ziet dat Nadia Naji haar covoorzitter in een kanon door de zaal schiet of doormidden zaagt, moet u dus niet schrikken. Ik hoop dat de leerling-tovenarij niet verder gaat dan dat. Op korte termijn kan economische hocus pocus bepleiten­ misschien electoraal werken, op lange termijn­ is het een heilloos pad.

Aangeraden

Niet te missen