Hooligans van Anderlecht en Young Boys richten vernielingen aan in brasserie aan Beursplein

In de aanloop naar de Europese match van donderdag tussen Anderlecht en Young Boys Bern hebben hooligans zich woensdagavond misdragen in Brussel. Nabij het Beursplein hebben gemaskerde mannen schade aangericht aan brasserie Le Falstaff. De politie heeft een onderzoek ingesteld. 

Rond 21 uur liep de situatie uit de hand in en aan de brasserie. Gemaskerde mannen gooiden bij schermutselingen meubilair door de ramen en vernielden andere ramen. ‘Het gaat om een handgemeen tussen twee supportersgroepen’, zegt Ilse Van de keere van de Brusselse politie. ‘Het etablissement liep daarbij serieus wat schade op. Onze medewerkers waren meteen ter plaatse, net als de burgemeester, en de stadsdiensten hebben het nodige gedaan om de zaak te beveiligen.’

In het Telegramkanaal Hooligans.cz valt te lezen dat Anderlecht de hooligans van Bern heeft aangevallen. ‘Ze wilden niet naar buiten komen, dus we hebben ze aangevallen. Ze zaten in een bar. 25 arrestaties en vijf gewonden’, zo meldt Anderlecht. ‘12 gewonden Anderlecht’, reageert iemand.

Mogelijk gaat het om revanche voor feiten van vorige week. In aanloop naar de heenmatch in Zwitserland werden fans van Anderlecht aangevallen in een bar in Bern. Een groep van ongeveer dertig à veertig Anderlechtfans was er op het terras iets aan het drinken toen ze plots werd aangevallen door een groep in geel-zwart gehulde Young Boys-supporters.

Onherkenbaar door mondmasker en kap

De politie stelt een onderzoek in en hoopt onder meer dankzij camerabeelden alle aanwezigen te kunnen identificeren. ‘Het is duidelijk dat die supporters niet herkend wilden worden, ook niet als supporters’, klinkt het. ‘Ze hadden daar alles voor in het werk gesteld, onder meer door een mondmasker en een kap op het hoofd te dragen.’ De politie doet een oproep om beelden van het incident door te spelen.

Hoewel Anderlecht lijkt te claimen dat zij achter de aanval zitten, werden 23 Zwitsers administratief aangehouden. Dat zegt politiezone Zuid aan VRT Nieuws. ‘Ze hadden bivakmutsen en boksbeugels bij en waren duidelijk niet alleen voor de wedstrijd naar Brussel gekomen’, zegt Sarah Frederickx van politie Brussel Zuid. ‘We bekijken nu met de Dienst Vreemdelingenzaken of we hen het land kunnen uitzetten. Desnoods begeleiden we ze zelf naar de grens.’

Op basis van camerabeelden konden ook al heel wat Belgische hooligans geïdentificeerd worden.Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden
Niet te missen