Foto:  afp

Politiechef Uvalde ontslagen vanwege bloedbad op basisschool

Drie maanden na de dodelijke schietpartij op een basisschool in de Amerikaanse staat Texas is de politiechef van het schooldistrict de laan uitgestuurd wegens de tergend trage reactie van de agenten. Dat melden Amerikaanse media.

Het schoolbestuur van het stadje Uvalde in Texas besloot woensdag in een zitting achter gesloten deuren om politiechef Pete Arredondo uit zijn functie te ontheffen. De politiechef was kort na de schietpartij al met betaald verlof gestuurd.

Eind mei was een achttienjarige schutter de school binnengedrongen. Hij doodde er negentien kinderen en twee leerkrachten. Pas ongeveer een uur en een kwartier nadat de tiener het vuur had geopend, stormden agenten de school binnen en doodden ze hem.

Niet alleen het bloedbad leidde tot verbijstering, maar ook de dramatische nalatigheid van de politie van het schooldistrict. Er waren immers al snel negentien politieagenten in de hal voor het klaslokaal waar de schutter zich had verschanst met de kinderen en leerkrachten.

Meer dan drie kwartier lang ondernamen de agenten echter geen poging om het lokaal binnen te dringen. Ze verkozen te wachten op versterking, hoewel de kinderen meermaals om hulp riepen.

Meerdere nabestaanden wreven de politieagenten aan dat ze levens hadden kunnen redden. Vooral de politiechef van het schooldistrict kwam onder druk te staan omdat hij al vroeg ter plaatse was en volgens zijn criticasters verantwoordelijk was voor de coördinatie van de operatie.Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden
Niet te missen