camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

auto

Tesla ‘zelf’ laten rijden? Dat kost 15.000 dollar

dinsdag 23 augustus 2022 om 3.25 uur

anp

Autobouwer Tesla trekt de prijs voor Full Self-Driving (FSD) op. FSD is de geavanceerde versie van de rijhulpsystemen in Tesla-wagens. Wie het systeem wil, zal daar vanaf 5 september 15.000 dollar voor moeten betalen, maakte ceo Elon Musk bekend op Twitter.

Het is al de tweede keer dat de prijs wordt verhoogd. Aanvankelijk kostte FSD 10.000 dollar, maar in januari trok Tesla de prijs al met 2.000 dollar op. Nu komt daar dus een derde prijsverhoging bij.

FSD is een controversieel product, omdat het systeem zijn naam niet waar maakt: ook al wordt het ‘Full Self Driving’ genoemd, toch is het verre van zelfrijdend. FSD is een combinatie van rijhulpsystemen (zoals adaptieve cruise control, lane assist, ...) die ook in veel modellen van andere automerken aanwezig zijn. Het is een zogenaamd Level 2-systeem, wat inhoudt dat de bestuurder te allen tijde aandachtig moet zijn en moet kunnen ingrijpen. Pas vanaf ‘Level 4’ kan men spreken van een werkelijk autonoom rijdend voertuig.

Verkeersinstanties in verschillende landen noemen de benaming van het systeem dan ook misleidend. In de VS voert de National Highway Traffic Safety Administration er twee onderzoeken naar. De organisatie wil onder meer weten hoe Tesla monitort in welke mate bestuurders aandachtig blijven wanneer het systeem is geactiveerd. (kls)

Aangeraden

Niet te missen