Foto: Sven Dillen

Student dient klacht in na racistische incidenten op Pukkelpop: ‘Als ik wit was, zou dit nooit gebeurd zijn’

Een student uit Verviers heeft een klacht ingediend bij de politie na racisme op Pukkelpop. Dat vertelde hij maandag op de radio bij RTBF. Het Limburgse parket onderzoekt ook twee aanrandingen en een geval van voyeurisme.

Een Waalse student van 21 heeft bij de politie van Verviers, waar hij woont, een klacht ingediend na racistische incidenten op Pukkelpop. Op RTBF-radio getuigde Nathanaël dat hij en een vriend vrijdagavond van de buren op de camping te horen kregen dat ze op Vlaams terrein waren, dat daar geen Frans werd gesproken en dat ze moesten ophoepelen. ’s Nachts werden ze vergast op ­anti-Waalse gezangen en werd er op hun tent geplast. ‘Of je verplaatst je tent, of we verplaatsen jullie zelf’, zeiden ze toen volgens hem.

De buren hadden een leeuwenvlag op hun tent. ‘We weten dat nationalisten in groep naar bijeenkomsten trekken’, zegt Unia-directeur ­Patrick Charlier. ‘Sommigen ontwikkelen een racistische kijk op de maatschappij.’

Op het festival bracht een groepje hen de ­nazigroet en werd Nathanaël, een metis, met het n-woord aangewezen. ‘Als ik wit was geweest, zou dit nooit gebeurd zijn’, zegt Nathanaël.

‘Ontoelaatbaar gedrag’

‘Wij betreuren ten zeerste wat er gebeurd is. Zo’n gedrag is ronduit ontoelaatbaar en wij distantiëren ons hiervan met klem’, reageert Pukkelpop op het racisme. ‘Iedereen is welkom op Pukkelpop, ongeacht geslacht, geaardheid, cultuur, religie, etniciteit of handicap. We willen een veilige plek zijn waar iedereen zich welkom en op zijn gemak voelt. Een plaats waar niemand blootgesteld wordt aan discriminatie, kritiek of pesterijen. Op Pukkelpop moet iedereen zichzelf kunnen zijn. Wij verwachten verantwoordelijk gedrag van al onze bezoekers, personeel, vrijwilligers en iedereen die op welke manier dan ook bij het festival betrokken is.’

Het zou niet de eerste keer zijn dat er op Pukkelpop incidenten met racistische motieven plaatsvinden. Festivalgangers die in 2018 zwarte meisjes op Pukkelpop bedreigden, moesten nadien de Dossinkazerne bezoeken.

Zedenfeiten

Het parket van Limburg onderzoekt daarnaast drie aangiftes van zedenfeiten tijdens de voorbije editie van Pukkelpop. Twee ervan gaan over aanranding van de eerbaarheid, de andere voyeurisme. Dat heeft persmagistraat Anja De Schutter van het Limburgse parket maandag bevestigd.

Rond het voyeurisme is een verdachte geïdentificeerd. Hij zou in de douches over de schreef zijn gegaan. De verdachte is voor verhoor opgepakt en nadien vrijgelaten. Hij moet binnenkort wel weer verschijnen voor een magistraat. De twee mogelijke aanrandingen in de buurt van de toiletten zijn nog in onderzoek.

Volgens het parket heeft de organisatie ‘adequaat’ gereageerd door meteen extra verlichting te plaatsen. Er werd ook meer beveiliging ingeschakeld.

Bron: Belga/RTBF

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden
Niet te missen