Foto:  AP

Homo’s niet langer strafbaar in Singapore, maar gelijke rechten blijven uitgesloten

De Singaporese regering blaast warm en koud tegelijk over homorechten. Enerzijds trekt de overheid binnenkort een oude wet in die seksuele relaties tussen mannen verbiedt. Maar tegelijk wordt duidelijk dat een officiële erkenning van een homorelatie een verre droom blijft.

Premier Lee Hsien Loong liet zondag weten dat er een einde komt aan een wet die nog dateert uit de Britse koloniale tijd, en een maximumstraf van twee jaar cel voor seks tussen mannen voorziet. ‘Ik geloof dat dit het juiste is om te doen, en iets dat de meeste Singaporezen zullen accepteren’, aldus de premier. In 2007 beslisten de autoriteiten wel nog op de wet te behouden. Maar sindsdien is er ‘een evolutie van de mentaliteit’ van de mensen, aldus Lee.

Maar in de praktijk brengt dit een gelijkwaardige behandeling van de LGBTQI+gemeenschap in het land geen stap dichterbij. De wet werd al jarenlang niet meer gecontroleerd, relaties tussen mensen van hetzelfde geslacht worden wel degelijk gedoogd. Het intrekken van het verbod op seksuele relaties zal daar dus in de praktijk niets aan veranderen.

Dat het risico op vervolging wegvalt, betekent nog niet dat homoseksuele koppels als gelijkwaardig worden gezien. Premier Lee gaf duidelijk aan het huwelijk te blijven ‘verdedigen’ als een verbintenis tussen een man en een vrouw. Daarmee lijkt hij zich te willen indekken tegen kritiek vanuit religieuze hoek.

De teleurstelling dat een erkenning van het homohuwelijk er niet zit aan te komen, overheerst in de lokale LGBTQI+ gemeenschap. Bryan Choong, voorzitter van de homorechtenorganisatie Oogachaga zegt dat bij velen het gevoel leeft ‘dat er veel meer gedaan kan worden’. Dat het verbod op seks tussen mannen vervalt, is volgens hem ‘rijkelijk laat’. De mogelijkheid om het huwelijk ook open te stellen voor niet-heterostellen mag voor hem ‘niet uitgesloten’ worden.

Bron: Belga/Reuters

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden