camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Apenpokken

Vijf dosissen uit één apenpokkenvaccin? België onderzoekt of dat kan

Spuit je het apenpokkenvaccin in de huid in plaats van eronder, dan heb je maar een vijfde van de normale dosis nodig.

maandag 22 augustus 2022 om 3.25 uur

 AP

Imvanex, het vaccin van het Deense bedrijf Bavarian Nordic dat wordt ingezet tegen de apenpokken, moet in principe diep onder de huid (subcutaan) ingespoten worden. Maar er is onderzocht of het vaccin ook in de bovenste huidlaag (intradermaal) kan worden ingespoten, waardoor maar een vijfde van een normale dosis nodig is: 0,1 ml in plaats van 0,5 ml.

Een studie bij 500 volwassenen heeft aangetoond dat de ondiepe vaccinatietechniek evenveel anti­lichamen teweegbrengt, zij het met een hoger risico op lokale reacties na de inspuiting, zoals roodheid en verkleuring van de huid.

Het Europees Geneesmiddelenagentschap EMA beveelt die laatste techniek nu aan, zo is vrijdag meegedeeld. Eurocommissaris voor Gezondheid Stella Kyriakides onderstreepte dat het een ‘extreem belangrijke’ beslissing is die ‘toestaat om vijf keer meer mensen te vaccineren met de bestaande voorraden’. Zo hebben zorgprofessionals en mensen die risico lopen op een besmetting ‘een betere toegang tot een vaccin’, zei ze.

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) is geïnteresseerd. ‘We beschouwen dit als een mogelijkheid om méér mensen te vaccineren met de voorraad die we nu hebben’, laat zijn woordvoerder weten. ‘We hebben daarom een wetenschappelijk advies op korte termijn gevraagd aan de Hoge Gezondheidsraad. Het gaat immers nog altijd over een “off label”-gebruik, dat aanvankelijk niet voorzien was.’

Meer kandidaten?

Ons land heeft momenteel circa 3.000 dosissen per beschikking. In het najaar zouden er nog eens 30.000 dosissen extra arriveren. Vanwege de zeer beperkte beschikbaarheid is de groep mensen die in aanmerking komt voor een vaccin momenteel erg klein. Het gaat bijvoorbeeld om mannen die seks hebben met mannen en een ernstige immuunstoornis hebben.

Het is niet meteen duidelijk of een invoering van de nieuwe techniek betekent dat meer categorieën mensen voor het vaccin in aanmerking zullen komen.

Aangeraden

Niet te missen