Foto:  belga

Efficiënt Charleroi maakt verschil in slotfase tegen Zulte Waregem

Zulte Waregem heeft thuis met 1-3 verloren van Charleroi. Essevee kwam vroeg op voorsprong, maar Daan Heymans scoorde de gelijkmaker al voor de rust. In het slot van de wedstrijd stak Charleroi met twee doelpunten de overwinning op zak.

Dit Essevee is niet langer het stelletje angsthazen van de jongste jaren. Als gewezen aanvaller denkt trainer Mbaye Leye vooruit en pakt hij het ook tactisch goed aan. Leye gaat uit van een 4-3-3 maar zijn aanvallers laat hij vlot van kant wisselen. Op het middenveld opteert hij voor een omgekeerde driehoek met de van RWDM overgenomen Nicolas Rommens op de punt. De Kempenzoon is daar de geknipte man voor, hij staat ook opvallend laag waar hij wel steeds aanspeelbaar is.

Op deze manier maakten de boeren ook een droomstart. We waren nog geen vier minuten ver toen Rommens Ciranni lanceerde, de rechtsachter maakte meters op zijn flank en Alieu Fadera koos de juiste richting en maakte voldoende snelheid om zijn belagers achter zich te laten en gaf Koffi geen schijn van een kans.

Edward Still liet met Mbenza, Badji, Kayembe, Marcq, Morioka en Zaroury goed volk op de bank zitten en koppelde voorin Gholizadeh aan Benbouali. Veel gevaar leverde het niet op maar het laatste kwartier van de eerste helft kwamen de bezoekers wel meer in de buurt van Bossut, die niet zonder moeite met de vlakke hand een vrijschop van Zorgane in corner sloeg.

Voor Essevee was het uitstel van executie want de volgende keer was het wel raak. De Oekrainer Drambaiev liet zich pakken in zijn rug door Nkuba en Daan Heymans kopte de niet onverdiende gelijkmaker binnen. Heymans had de smaak te pakken want een minuut later probeerde hij opnieuw maar zijn schot vloog nu boven de lat over. Aan de overkant perste Miroshi er nog eens verre knal uit maar het bleef 1-1. Een logische tussenstand na 45 minuten goede wil maar weinig panache aan beide zijden.

Invallers maken het verschil

De coaches kozen voor dezelfde 22 na de rust. De elf van Essevee begonnen het best met net als in de eerste helft Ciranni weer in een hoofdrol, maar Koffi, voor de gelegenheid in fluo oranje, gooide heel zijn gewicht in de schaal en blokte het schot af. Net voor het uur vond Leye de tijd rijp om in te grijpen. Hij bracht Tsouka en de jonge Willen in en besloot met drie man achterin te spelen. Rechtsachter Ciranni ging eraf en linksachter Drambaiev ging een rijtje hoger spelen. Still reageerde en offerde de zwakke Benbouali op voor Youssuf Badji.

Leye vond het even later ook het geschikte moment om Stan Braem wat minuten te geven in de plaats van Jelle Vossen. U weet wel, Braem is de spits die men ging halen in de lagere amateurreeksen waar hij scoorde bij de vleet. De Jupiler Pro Legaue is echter andere koek en het moet ook gezegd dat Braem net als Vossen ook niet echt in stelling werd gebracht. De schrik om niet te verliezen was er in beide kampen intussen ingeslopen. Dat brak vooral de thuisploeg zuur op. Edward Still had meer meeval met zijn wissels. Sammy Bossut bleef staan op de voorzet van de ingevallen Mbenza en die andere invaller, Kayembe, kon ongehinderd inkoppen aan de tweede paal.

En het werd nog erger voor Essevee. Er ontstond veel ruimte en op aangeven van Morioka zette Zaroury, in het verleden nog actief in Waregem, de 1-3 op het bord. De invallers hielpen Charleroi dus aan de zege, want zowel de assists als de goals bij de 1-2 en 1-3 kwamen van de voet van invallers. Een goede zaak voor Charleroi dat weer de top 6 induikt, Waregem blijft met 4 punten onderin hangen en speelt volgende week al een belangrijk duel tegen Cercle.

Opstelling Zulte Waregem: Bossut; Ciranni (57’ Tsouka), Tambedou, Lopez, Drambaiev; Sissako, Rommens, Miroshi; Ramirez (57’ Willen), Vossen, Fadera (80’ Fadera)

Opstelling Charleroi: Koffi; Bager, Andreou, Bessilé; Nkuba, Ilaimaharitra (80’ Morioka), Zorgane, Tchatchoua (71’ Kayembe), Heymans (80’ Zaroury); Gholizadeh (71’ Mbenza), Benbouali (61’ Badji)

Doelpunten: 5’ Fadera (Ciranni) 1-0, 36’ Heymans (Nkuba) 1-1, 84’ Kayembe (Mbenza) 1-2, 90’ Zaroury (Morioka) 1-3

Gele kaarten: 67’ Lopez (fout), 90’ Sissako (fout)

Rode kaarten: geen

Scheidsrechter: Erik Lambrechts

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden
Niet te missen