Foto:  afp
Aanval Somalië

Zeker 21 doden bij aanval op Somalisch hotel

Bij een aanval van radicale islamisten op een ­hotel in de Somalische hoofdstad Mogadishu zijn minstens 21 burgers gedood en zeker 117 mensen gewond geraakt. Dat bevestigt de Somalische minister van Volks­gezondheid Ali Haji. De politie gaat ervan uit dat het dodental zal oplopen, een zoekactie is nog bezig tussen het puin.

Extremisten van terreurgroep Al Shabaab lieten eerst twee autobommen afgaan, waarna ze het ­Hayat-hotel gewapend binnenstormden. Daar bliezen ze de trap op en hielden ze burgers gegijzeld als ‘menselijk schild’.

Pas zaterdagavond laat, na dertig uur, konden Somalische troepen een einde ­maken aan die gijzeling. Drie aanvallers zouden daarbij zijn ­gedood, een vierde werd zondagochtend ­tijdens zijn vluchtpoging gedood.

Beveiligingsdiensten slaagden erin enkele mensen te bevrijden die zich opgesloten hadden in hun kamers op de bovenste verdiepingen.

Zeker 21 doden bij aanval op Somalisch hotel
Een patrouille na de aanval op het Hayat-hotel.  Foto:  afp

Gelieerd met Al Qaeda

De militie Al Shabaab viseerde in het verleden ook al westerse doelwitten in Oost-Afrika. De radicale moslimbeweging, die nauw gelieerd is met Al Qaeda, richt al bijna vijftien jaar ellende aan in Somalië. Ze heeft de macht in een groot deel van het zuiden en midden van het land en probeert die regio uit te breiden tot aan de grens met Ethiopië. De aanval op het hotel is de eerste grote aanslag in het land sinds in juni de nieuwe president, ­Hassan Sheikh Mohamud, aantrad.

Het Hayat-hotel in Mogadishu, vlak bij de luchthaven van de stad, is een populaire ontmoetingsplaats voor overheidsmedewerkers, journalisten en zakenmensen. Het is daarom een logisch doelwit.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden