Walter Van Steenbrugge buiten vervolging gesteld in dossier van drugslab in Lendelede

In het onderzoek naar een omvangrijk drugslab heeft de Brugse raadkamer advocaten Walter Van Steenbrugge en Nancy Vanhee buiten vervolging gesteld. 23 personen werden wel naar de Brugse correctionele rechtbank verwezen.

Meester Walter Van Steenbrugge trad in een groot West-Vlaams drugdossier op als advocaat van een verdachte. Er werd gezegd dat hij zijn boekje te buiten is gegaan als raadsman. Daarom wilde het openbaar ministerie hem vervolgen voor lidmaatschap van een criminele organisatie. Voor de contacten met dezelfde cliënt werd ook meester Nancy Vanhee verdacht.

‘Ik heb mijn cliënt 100 procent correct en professioneel advies gegeven’, reageerde meester Van Steenbrugge na de zitting. ‘De raadkamer vindt het zelfs de moeite niet om mij voor een rechter te brengen.’

Geviseerd door openbaar ministerie

Van Steenbrugge hekelde ook meermaals de rol van het openbaar ministerie, die hem sinds het euthanasieproces zou viseren. Op de zitting zou het OM volgens de strafpleiter zelfs niet beargumenteerd hebben waarom het hem voor de correctionele rechtbank wilde brengen.

   • Procureur-generaal ontkent wraakactie tegen advocaat Walter Van Steenbrugge

‘De bedoeling van de herhaaldelijke aanklachten, plotse en valse beschuldigingen is om advocaten af te schrikken, hen ervan te weerhouden zich vast te bijten in dossiers en grondig hun werk te doen. Dat is absoluut niet min, het is geen goede zaak voor onze rechtstaat en moet stoppen’, klinkt het in een persbericht.

Geen afgeluisterde gesprekken

Ten slotte hekelt Van Steenbrugge de berichtgeving in de media over de zaak. Van vermeende afgeluisterde telefoongesprekken tussen hem en een cliënt klopt helemaal niets, zegt hij. ‘Puur fake news. Er ligt in het dossier géén afgeluisterd gesprek tussen de advocaat en zijn cliënt voor, maar integendeel: meester Van Steenbrugge heeft herhaaldelijk gevraagd om die afgeluisterde gesprekken bij te brengen. Zo zou moeten blijken dat hij nooit een advies heeft gegeven om bewijsmateriaal weg te maken. Meer nog, nu blijkt dat de afgeluisterde gesprekken van de cliënt verdwenen zijn en niet neerliggen ter griffie, wat wettelijk verplicht is.’

23 mensen werden wel naar de strafrechter verwezen voor hun aandeel in de zaak. Vijf verdachten zitten momenteel nog in voorhechtenis. Het gaat onder anderen om Charles K., een Oostendenaar die in februari 2022 al vier jaar effectieve celstraf kreeg voor drugsfeiten. Samen met enkele kompanen wilde hij cocaïne verstoppen in ladingen diepvriesvis, maar van die trafiek vanuit Zuid-Amerika kwam uiteindelijk niets in huis. Ook enkele Nederlanders zitten in de cel voor hun vermoedelijke betrokkenheid bij het drugslab.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig

Aangeboden door onze partners
Aangeraden
Niet te missen