camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

klimaat

Gentse hub wil alle CO2 bijeenbrengen

vrijdag 19 augustus 2022 om 3.25 uur

ArcelorMittal Gent. Fred Debrock

Fluxys, ArcelorMittal Belgium en North Sea Port hebben een haalbaarheidsstudie gestart voor de Ghent Carbon Hub, een project in de haven van Gent dat zich richt zich op het vloeibaar ­maken en opslaan van CO2.

Ghent Carbon Hub, zou afgevangen CO2  van de industrie vervoeren en vloeibaar maken voor permanente opslag verderop. Het moet een hub worden met open toegang.

   • Fluxys overweegt CO2-pijpleiding naar Noorwegen te trekken

Zo kunnen CO2-uitstoters in het North Sea Port-gebied (de havens van Gent, Terneuzen en Vlissingen) en andere industriële clusters hun afgevangen CO2 naar de hub of naar hergebruiklocaties vervoeren. Per jaar zal de hub 6 miljoen ton CO2 kunnen verwerken. Dat komt overeen met ongeveer 15 procent van de industriële CO2-uitstoot in België. Het doel is om de hub in 2027 in gebruik te nemen.

De hub past in de duurzame plannen van de bedrijven. Zo wil staalproducent ArcelorMittal Belgium tegen 2030 de uitstoot verminderen met 35 procent ten opzichte van 2018 en tegen 2050 volledig klimaat­neutraal werken. ‘In de hub kunnen we groene methanol aanmaken voor chemische en duurzame energie-industrieën’, zegt Jan Cornelis, woordvoerder van ArcelorMittal. Ook North Sea Port wil tegen 2050 koolstofneutraal zijn. CO2­-afvang en is een belangrijke tussenstap voor grootschalig hergebruik’, zegt ceo Daan Schalk. (belga)

Aangeraden

Niet te missen