camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

erfenis

Korting op erfbelasting voor wie met kunstwerken betaalt

De Vlaamse regering rekent voortaan 20 procent boven de marktprijs voor wie zijn erfbelasting betaalt met kunstwerken. ‘Het moet bijdragen om waardevol erfgoed voor Vlaanderen te behouden.’

vrijdag 19 augustus 2022 om 3.25 uur

Een beeldje uit de nalatenschap van dokter Paul Janssen. belga

Het is al zestien jaar geleden dat ­iemand de belasting op een erfenis betaalde in de vorm van kunst. Het ging toen om de nalatenschap van Paul Janssen, oprichter van Janssen farmaceutica, en betrof beeldjes uit de precolumbiaanse periode – nu te zien in het Museum aan de Stroom (Mas).

De Vlaamse overheid wil meer van dat soort topstukken in bezit krijgen, maar ‘de budgetten zijn te beperkt om ze te verwerven via de markt’. Om de stukken toch in Vlaanderen te kunnen houden, werkten Vlaams minister van Cultuur Jan Jambon (N-VA)en zijn collega van Financiën Matthias ­Diependaele (N-VA) een strategie uit om de regeling uit 1985 performanter te maken.

Erfgenamen die de erfbelasting in de vorm van ‘cultuurgoederen’ betalen, krijgen voortaan korting. Het nieuwe decreet stelt dat de stukken meetellen voor 20 procent méér dan hun marktwaarde. De regering mikt niet alleen op schilderijen en beeldhouwwerken, maar heeft het ook over ‘archeologische vondsten, juwelen, manuscripten en wetenschappelijke objecten’.

Gerenommeerde stukken

Het decreet zal in de eerste plaats effect hebben voor wie een privécollectie met gerenommeerde stukken heeft. ‘Het instrument kan bijdragen tot het behoud van waardevol erfgoed voor Vlaanderen’, staat in het decreet. ‘Daarnaast zal het ertoe leiden dat cultuurgoederen uit de private sfeer worden gehaald en toegankelijk worden gemaakt voor het publiek.’

De Topstukkenraad adviseert of de regering het aangeboden werk moet aanvaarden. Het criterium is de vraag of het ‘een duidelijke verrijking betekent voor het geheel van de publieke collecties in Vlaanderen’. De overheid wil zelfs bij­betalen voor sleutelwerken als ze meer waard blijken dan de verschuldigde erfbelasting.

Door het decreet zal Vlaanderen minder geld overhouden aan de erfbelasting. De regering mikt op 700.000 euro aan cultuurgoederen per jaar, wat door de toegift van 20 procent 140.000 euro minder is dan het equivalent in cash. ‘De verhoging is van hetzelfde niveau als de toewijzingspremie die betaald zou moeten worden op een veiling’, klinkt het bij Diependaele.

Aangeraden

Niet te missen