camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Douane

Alimentatie niet betaald? Auto in beslag genomen

Wie zijn belastingen niet betaald heeft of achterstaat met de alimentatie, riskeert aan de kant gezet te worden door de douane. Die kan de auto in ­beslag nemen en verkopen.

donderdag 18 augustus 2022 om 16.48 uur

  Tom Palmaers

De douane rijdt al jaren rond met zowat 25 mobiele camera’s die nummerplaten herkennen, op zoek naar mensen met een achterstallige gerechtsboete. De bestuurders die staande gehouden worden en niet onmiddellijk ­betalen, ­moeten hun auto afstaan. En de ­auto van wie na tien ­dagen nog niet betaald heeft, mag ­verkocht ­worden door de douane om de schulden te kunnen vereffenen.

Tot nu toe mocht dat alleen bij accijnsschulden of niet-betaalde gerechtsboetes. Het systeem herkende de nummerplaten van ­bijvoorbeeld vrachtwagens die ­eerder al betrapt waren op het ­gebruik van rode diesel. Of van ­auto’s van mensen die hun boete van de politierechtbank niet hadden betaald.

Voortaan heeft de douane ­extra bevoegdheden. Ze mag nu ook controleren op andere achterstallige boetes. Bestuurders die hun belastingen niet betaalden of achterstaan met hun ­alimentatie, ­kunnen ook daarvoor aan de kant gezet worden.

‘De schuldenaar krijgt meerdere kansen om te betalen. Dit middel wordt ingezet bij ­diehard wanbetalers’ Francis Adyns  Woordvoerder FOD Financiën

De Kamer breidde de wet uit omdat er ‘toestanden’ waren waarbij de overheid de inbeslag­genomen wagen moest teruggeven na betaling van één boete, terwijl er nog andere schulden openstonden. De Raad van State waarschuwde voor het ‘disproportionele ­karakter van de uitbreidingsmaat­regel’, maar het wetsvoorstel werd toch aangenomen.

Gedwongen uitvoering

‘Het gaat om schuldvorderingen die zich in het stadium van de ­gedwongen uitvoering bevinden’, klinkt het in het wets­ontwerp. ‘De belastingplichtige heeft tijdens het proces de mogelijkheid gehad om zijn schuld te betalen.’

De FOD Financiën, waar de ­douane deel van uitmaakt, benadrukt dat ze de nieuwe bevoegd­heden ‘voorzichtig’ zal toepassen, ­gericht op ‘fiscale fraude’ en ‘slechte wil’. ‘Het ­gebruik van de camera’s zal ­gericht zijn op wie herhaaldelijk en na een lange reeks aanmaningen zijn schulden nog steeds niet betaalt’, zegt woordvoerder Francis Adyns.

‘Het gaat om personen die ­ondanks een hele invorderingsprocedure telkens weigeren te ­betalen. De bedoeling is de kwaadwillige wanbetalers hun eerlijke bijdrage te doen betalen. Het gaat om een gradueel proces waarbij de schuldenaar meerdere kansen krijgt om te betalen. Dit middel zal dus ingezet worden bij diehard wanbetalers.’

De regels werden eind 2016 al eens uitgebreid, naar alle gerechtelijke boetes in plaats van alleen ­verkeersboetes. Dat leidde in 2017 tot de betaling van 1,7 miljoen euro aan achterstallige boetes door 3.102 bestuurders.

Aangeraden

Niet te missen