Brand in Antwerpse Boerentoren geblust: ‘Geen asbest vrijgekomen’

Er woedde een brand in de Antwerpse Boerentoren. De brand beperkte zich tot de vierde verdieping, waar heel wat schade zou zijn. Volgens de brandweer is er geen asbest vrijgekomen.

De uitslaande brand brak rond 19.15 uur uit en ging meteen gepaard met een hevige, zwarte rookpluim. Rond 20 uur meldde de Antwerpse brandweer dat het vuur geblust was. Er moest wel nog nageblust worden. Tijdens de brand had de brandweer inwoners gevraagd om zich niet in de rook te begeven. Onder meer omdat eerder asbest werd aangetroffen.

De brand bevond zich niet in de eigenlijke toren, maar wel in een complex ernaast. Op de plaats van de brand zou wel heel wat schade zijn. De oorzaak van de brand is nog niet bekend. De politie gaat uit van een accidentele brand.

Brand in Antwerpse Boerentoren geblust: ‘Geen asbest vrijgekomen’
Foto:  BELGA

De Boerentoren is ook bekend als de KBC-toren. Hij is eigendom van ondernemer Fernand Huts. Die wil het gebouw omdopen tot cultuurtoren, waardoor momenteel renovatiewerken aan de gang zijn. De restauratiewerken zijn in de zomer van 2021 gestart, maar zouden sowieso nog jaren duren. In het gebouw werd onder meer heel wat asbest aangetroffen.

De brandweer meldde intussen al dat het asbestgevaar geweken is. ‘Bij de brand is geen asbest vrijgekomen, de betrokken verdieping was al asbestvrij gemaakt’, zegt brandweerwoordvoerder Kristof Geens.

Fernand Huts maakt zich niet veel zorgen. ‘De brandweermannen hebben schitterend en snel werk geleverd’, zegt hij aan de Gazet van Antwerpen. ‘Ik vermoed dat de schade beperkt zal zijn. Het gebouw staat leeg. We zullen nu eerst het onderzoek naar de oorzaak van de brand afwachten.’

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig

Aangeboden door onze partners
Aangeraden
Niet te missen