Doden bij noodweer op meerdere plaatsen in Europa

Op het Franse eiland Corsica kwamen vijf mensen om het leven door zwaar onweer. In het nabijgelegen Toscane vielen twee doden en ook in Oostenrijk maakte noodweer slachtoffers.

In Corsica kwamen twee mensen om het leven door vallende bomen. Het eerste dodelijke slachtoffer viel op een camping in Balagne, het tweede betreft een dertienjarig meisje op een camping in Vico. Een 72-jarige vrouw kwam om het leven toen het dak van een strohut op haar auto viel. In Girolata is een visser omgekomen en in Erbalunga een kajakvaarder.

Door het noodweer moesten tientallen interventies worden uitgevoerd, raakten vele wegen geblokkeerd door omgevallen bomen, moest op zee een aantal schippers worden gered en overstroomden meerdere gebouwen. Volgens Météo-France werden er donderdagvoormiddag windstoten van 224 kilometer per uur gemeten in Marignana en van 197 kilometer per uur in Calvi. In Ajaccio, de grootste stad van het eiland, werd een windstoot van 158 kilometer per uur geregistreerd.Ook het stroomnetwerk werd getroffen: door de stortregens en de harde wind kwamen ongeveer 45.000 huizen zonder elektriciteit te zitten.

Voor vanavond heeft het eiland opnieuw de alarmfase afgekondigd. Voor het noodweer van vanmorgen kwam op voorhand geen waarschuwing. ‘het is erg moeilijk om de exacte locatie van een storm in te schatten’, legt Météo-France uit. Het kondigde wel een groot alarm aan zodra de storm aan land kwam.

Toscane en Oostenrijk

In het Italiaanse Toscane, vlakbij Corsica, vielen twee doden door het stormweer. Een man en een vrouw kwamen om door omvallende bomen. Er vielen ook verschillende gewonden en er is veel materiële schade. Her en der leidde het onweer er ook tot stroompannes.

In Oostenrijk vielen vijf doden te betreuren. Het gaat om twee kinderen en drie wandelaars. De twee kinderen kwamen onder bomen terecht, de drie wandelaars overleden na een blikseminslag in het stadje Gaming. Volgens de Oostenrijkse meteorologische dienst heeft windstoten tot 140 km/u gemeten.

Bron: belga, France Bleu, BFMTV, Meteo France

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig

Aangeboden door onze partners
Aangeraden
Niet te missen