Finse premier Sanna Marin onder vuur na gelekte dansvideo

De Finse premier Sanna Marin ligt onder vuur nadat beelden zijn gelekt waarin ze met andere beroemdheden danst en zingt op een feestje.

In een video is te zien hoe de Finse premier Sanna Marin (36) uitbundig danst met een aantal vrienden, onder wie parlementslid Ilmari Nurminen en mediafiguur Tinni Wikström. Op de achtergrond roepen omstaanders iets over cocaïne, melden Finse media.

Critici vinden het gedrag ongepast voor de leider van Finland.

In een verklaring zegt Marin dat de video’s in de privésfeer zijn gefilmd. ‘Ik vind het zeer jammer dat deze video’s zijn gelekt’, zei Marin op een persconferentie. ‘Ik bracht de avond door met mijn vrienden en ik had een beetje gedronken. We hebben gefeest, gedanst en gezongen.’

Finse premier Sanna Marin onder vuur na gelekte dansvideo
Sanna Marin geeft uitlegt op een persconferentie.  Foto:  AFP

De Finse premier benadrukt ook dat alles wat er op het feest gebeurde legaal was. Ze ontkent dat ze drugs heeft gebruikt en zegt dat ze niets te verbergen heeft. ‘Ik heb een familie, ik werk en ik heb vrije tijd die ik met vrienden kan doorbrengen. Zoals alle mensen van mijn leeftijd.’

Oppositieleider Riikka Purra roept de premier op om een drugstest af leggen. Dat vindt ook parlementslid Mikko Kärnä, van Marins coalitiepartner Suomen Keskusta, geen slecht idee. ‘De bevolking mag dit van haar premier verwachten’, tweet hij.

Marin kreeg eerder al kritiek voor haar feestgedrag. In december bood ze haar excuses aan omdat ze naar een feest was gegaan terwijl ze een hoogrisicocontact had gehad.

In 2019 schoven de sociaaldemocraten Marin naar voren als premier. Ze werd zo de jongste Finse premier ooit.Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig

Aangeboden door onze partners
Aangeraden
Niet te missen