Voorverkiezingen

Jacht op Trump kost Liz Cheney Republikeinse voorverkiezing in Wyoming

Liz Cheney heeft dinsdag de Republikeinse voorverkiezing voor het Huis van Afgevaardigden verloren in de staat Wyoming. De zittende kandidaat moest haar meerdere erkennen in pro-Trump­uitdager Harriet Hageman.

De 56-jarige Liz Cheney is de erfgenaam van een belangrijke Republikeinse familie­dynastie én het boegbeeld van het interne verzet tegen Trump. Het maakte haar tot underdog in de voorverkiezing in Wyoming.

In de peilingen stond ze al meer dan 3o procent achter op Hageman en in de voorlopige resultaten van dinsdag blijft die afstand hetzelfde. Met 80 procent van de stemmen geteld blijkt dat ruim 30 procent van de Republikeinse kiezers in Wyoming wil dat Cheney aanblijft in het Huis van Afgevaardigen als vertegenwoordiger van de staat, maar meer dan 60 procent ziet daar liever Hageman zitten.

‘Deze voorverkiezing is over, maar nu begint het echte werk’, zei Cheney, nadat duidelijk was geworden dat ze de race verloren had. Ook benadrukte ze niet bereid te zijn ‘mee te gaan in de leugen van president Trump over de verkiezingen van 2020’ om een voorverkiezing te winnen. Die uitspraak is een duidelijke sneer naar Hageman, die Trump in 2016 nog een racist en xenofobisch noemde, maar hem in 2020 omschreef als ‘de beste president van haar leven’. Die wending - en het feit dat Cheney een van de tien Republikeinen is die stemde voor de afzetting van Trump - leverde Hageman in deze voorverkiezing de steun van de oud-president op.

Republikeinse aristocratie

Het verlies van Cheney zegt veel over de staat van haar partij anno 2022. Ze behoort tot de Republikeinse aristocratie. Haar vader is de voormalige vicepresident Dick Cheney, een drijvende kracht achter de Amerikaanse invasie in Irak. Het programma waarmee Cheney in 2016 voor het eerst verkozen werd in hetzelfde district als haar vader was mainstream Republikeins: voor steenkool en tegen het beleid van de Democratische president Barack Obama.

Maar zes jaar later is Cheney het gezicht geworden van het interne verzet bij de Republikeinen. Ze deelt de analyse van de Democraten dat ex-president Trump een gevaar is voor de democratie en werd vicevoorzitter van de Congres-onderzoekscommissie naar de bestorming van het Capitool op 6 januari 2021.

‘De leugen dat de presidentsverkiezingen van 2020 zijn gestolen, is verraderlijk’, zei Cheney in de video die haar campagne afsloot. ‘Het is een deur die Trump heeft geopend om Amerikanen te manipuleren zodat ze hun principes laten varen, hun vrijheid opofferen, geweld rechtvaardigen en de uitspraken van onze rechtbanken en de rechtsstaat te negeren. Dit is de erfenis van Trump, maar het mag niet de toekomst van onze natie zijn.’

Tegen de achterban

Met die boodschap ging Cheney willens en wetens in tegen het Republikeinse kiespubliek in een staat die in 2020 overweldigend voor Trump stemde. Cheneys ongelijke gevecht is een van de laatste grote tests voor Trumps greep op zijn partij in de voorverkiezingen voor de Midterms. Van de tien Republikeinse ­leden van het Huis van Afgevaardigden die na de Capitool-bestorming voor zijn impeachment stemden, hebben zeven ofwel hun voorverkiezing verloren, ofwel besloten om niet deel te nemen.

   • Trump vrijgesproken door partijgenoten, maar niet door de geschiedenis

Cheney behoorde lange tijd niet tot de hevigste Republikeinse anti-Trumpdissidenten. Maar nadat Trump had geprobeerd om het verkiezingsresultaat om te keren, ging ze voluit in het verzet. Daarvoor betaalde ze eerder al een prijs. Haar vooraanstaande positie binnen het Republikeinse leiderschap in het Huis van Afgevaardigden werd haar afgenomen. De Republikeinse Partij in Wyoming erkent haar sinds vorig jaar niet langer als een van haar leden. Ze staat onder bescherming wegens de vele bedreigingen die ze ontvangt.

Presidentiële ambities

Het leek haar niet te deren. Eric Edelman, een vriend van zowel Liz als Dick Cheney, suggereerde in The New Yorker dat beide Cheneys een belangrijke karaktertrek delen. Ze buigen niet voor de voorkeuren van de meerderheid als ze denken dat die ernaast zit. Dick Cheney bouwde als vicepresident gretig aan een motief voor een Amerikaanse inval in Irak op basis van gediscrediteerde verhalen. Toen hij afscheid nam als vicepresident was hij maar bij 13 procent van de Amerikanen populair, maar alle kritiek gleed van hem af. ‘Een aantal kwaliteiten die progressieven ooit verafschuwden in de vicepresident, bewonderen ze nu in zijn dochter’, concludeerde het weekblad.

Over Trump zijn Liz en Dick het roerend eens. ‘Ze zal nooit iets belangrijkers doen dan de poging leiden die moet verzekeren dat Donald Trump nooit meer in de buurt komt van het Oval Office ’, zei de ex-vicepresident in een campagnespotje voor zijn dochter.

Tegelijk kan haar standpunt passen binnen haar langetermijnambities. Door zichzelf als anti-Trump te profileren, ondergroef Cheney haar eigen kansen in Wyoming. Maar tegelijk heeft ze een heldere pitch als ze in 2024 wil deelnemen aan de presidentsverkiezingen. Al blijft de vraag hoeveel Republikeinse kiezers daar oren naar zullen hebben.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden
Niet te missen