camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Fascisme

‘Ik raad mensen van kleur af om eind augustus in de buurt van Ieper te komen’

In Duitsland spreken jonge neonazi’s af om af te ­zakken naar Frontnacht, het ­muziekfestival aan de vooravond van de IJzerwake. Het Ieperse stadsbestuur buigt zich dinsdag opnieuw over de toelating.

dinsdag 16 augustus 2022 om 3.25 uur

 

‘Ik versta absoluut niet dat dit festival kan plaatsvinden’, zegt Thorsten Hindrichs, als muziekwetenschapper aan de universiteit van Mainz gespecialiseerd in de ­extreemrechtse muziekscene. ‘In het beste geval is het ongelooflijk naïef om duidelijk neonazistische acts als Branson, Flatlander en Phil Neumann te laten optreden. In het slechtste geval is het nalatig en een vorm van medeplichtigheid. Zowel Flatlander als Neumann heeft ­duidelijke banden met het terreurnetwerk Hammerskins. Dat an sich is al een reden om dit festival te verbieden.’ Verschillende leden van Hammerskins werden in het verleden al veroordeeld voor moord of poging tot moord.

Ondanks de dubieuze reputatie van heel wat Frontnacht-acts gaf de stad Ieper de toestemming voor het festival dat plaatsvindt op 27 augustus. Het coördinatie­orgaan voor de dreigingsanalyse Ocad gaf een ‘niet-sluitend negatief advies’, aldus het stadsbestuur. Op de ­affiche staan groepen die gelinkt worden aan neofascistische groeperingen (DS 25 mei).

‘We merken hier in Duitsland dat jonge neonazi’s in Telegram-kanalen afspreken om naar Frontnacht te gaan’, zegt Hindrichs. ‘Ik raad mensen van kleur of lgbti-mensen dan ook af om in dat weekend in de buurt van Ieper te komen. Een ander gevaar van zulke festivals is dat ze het neonazistische ­gedachtegoed normaliseren. Dat is een van de doelen van zulke evenementen: mensen ronselen.’

Rechts-extremistische bands moeten IJzerwake verjongen

Door de toenemende imagoschade voor de ‘vredesstad Ieper’ stak het stadsbestuur opnieuw zijn licht op bij Ocad en de politie. Bij die laatste viel te horen dat men vreest niet genoeg mankracht te hebben om Frontnacht in goede banen te leiden.

Mocht het schepencollege dinsdag beslissen om de vergunning voor Frontnacht in te trekken, kondigt IJzerwake-voorzitter Wim De Wit een claim aan. ‘De stad Ieper zal moeten opdraaien voor alle kosten die reeds gemaakt zijn.’

De IJzerwake ontstond in 2003 uit onvrede over de te gematigde koers van de traditionele IJzer­bedevaart. De voorbije jaren is de ­IJzerwake radicaler geworden. Dit jaar lijkt ze nog een stap verder te gaan door een dag voordien een muziekfestival met ‘identitaire’ groepen te ­organiseren, onder de naam Frontnacht. De bedoeling daarvan, ­aldus IJzerwake-medeorganisator Rob Verreycken, is ‘onze boodschap eigentijdser te brengen’.

Aangeraden

Niet te missen