1.600 mensen maken dodentocht niet af: ‘mogelijk speelde de hitte hen parten’

Ondanks dat de Dodentocht dit jaar ‘maar’ 65 kilometer lang is, hebben de vrijwilligers van het Rode Kruis het behoorlijk druk.

Van de 11.200 deelnemers aan de dodentocht in Bornem, zijn er 9.500 die de finish gehaald hebben. Zo’n 1.600 mensen zijn niet over de meet geraakt. ‘Mogelijks speelde het temperatuurverschil hen parten’, aldus de organisatie.

‘De meeste mensen die opgaven, hebben dat ‘s nachts gedaan’, laat de organisatie weten. ‘Dat zou kunnen betekenen dat het temperatuurverschil een rol speelde. De mensen zijn vertrokken in de warmte, maar ‘s avonds werd het toch wel wat frisser.’

Naast de gebruikelijke blaren waren er ook veel deelnemers die kort na de aankomst in Bornem centrum een appelflauwte kregen. Al waren er volgens algemeen coördinator Louis Moons tot nu toe geen ernstige incidenten. Aan de aankomstzone waren zo’n veertigtal mensen aan het werk. ‘Wanneer de mensen hier over de finish komen, merken we vaak dat ze op een terrasje of op de grond gaan zitten. Na enkele minuten worden ze dan draaierig door de warmte. Dat is iets wat we nu meer merken dan anders. Dat komt echt wel door de hogere temperaturen. Verder zijn er natuurlijk veel mensen met blaren of stijve spieren. De blaren blijven de nummer één. De meeste mensen kunnen we hier ter plaatse weer erbovenop helpen, maar in enkele gevallen brengen we ze naar het ziekenhuis. We laten de mensen hier rusten in de koelte van de kerk. Ze krijgen suikers en chips – voor het zout. De mensen die we naar het ziekenhuis brengen zijn meestal te diep gegaan’ stelt Moons. Door de aanhoudende hitte beslisten de organisatoren van de Dodentocht, een klassieker die al 53 jaar duizenden wandelaars trekt, het parcours voor het eerst in te korten: van 100 naar 65 kilometer.

Desondanks vielen er geen heel ernstige incidenten te noteren, aldus Moons: ‘Samengevat merken we ondanks de kortere afstand niet veel verschil met de andere edities. Of het een goede beslissing was om de Dodentocht in te korten? Daar mag ik niet op antwoorden’.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden