camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

protest

Journaaldemonstrante weer voor de rechter

Marina Ovsjannikova, de ex-medewerkster van de Russische staatstelevisie die in maart tijdens een live-uitzending protesteerde tegen de Russische inval in Oekraïne, hangt opnieuw een celstraf boven het hoofd.

vrijdag 12 augustus 2022 om 3.25 uur

Een rechter legde Ovsjannikova donderdag huisarrest op, nadat de autoriteiten een onderzoek tegen haar hadden geopend voor het verspreiden van zogenaamde valse informatie over het Russische leger. Daarop staan gevangenisstraffen tot 15 jaar.

Vorige maand hield Ovsjannikova op de kade van de Moskva-rivier, tegenover het Kremlin, een poster omhoog met de tekst: ‘Poetin is een moordenaar, zijn soldaten zijn fascisten’. Voor haar op de grond lagen drie speelgoedpoppen, doordrenkt met een substantie die op bloed leek.

   • Wat staat de moedige ‘hooligan’ te wachten?

Ovsjannikova kreeg al meerdere boetes voor haar verzet tegen de oorlog. Ze werd voor het eerst gearresteerd in maart. Toen was ze de studio ingelopen van het avondjournaal van Pervij Kanal (Eerste Kanaal), de staatszender waar ze werkte. Daar hield ze een groot blad met de boodschap ‘no war’ omhoog achter de nieuws¬lezeres. En dan, in het Russisch: ‘Stop de oorlog. Geloof de propaganda niet. Ze liegen hier tegen u.’

‘Poetin is een moordenaar, zijn soldaten zijn fascisten’ Marina Ovsjannikova  Tijdens een protestactie

Haar protest haalde wereldwijd het nieuws. In de maanden erna verbleef Ovsjannikova onder meer in Duitsland, waar ze drie maanden voor Die Welt werkte. Begin juli kondigde ze aan dat ze naar Rusland zou terugkeren om een geschil over de voogdij van haar twee kinderen te regelen.

Sinds haar terugkeer steunde Ovsjannikova oppositiepoliticus Ilja Jasjin, die zelf voor de rechter moest komen wegens zijn kritiek op de oorlog in Oekraïne.

Geen opportuniste

Hoewel velen de acties van ­Ovsjannikova toejuichten, kreeg ze van activisten met een langere staat van dienst ook het verwijt dat ze een opportuniste was. Satiricus Viktor Sjenderovitsj zei woensdag dat hij zich vergist had. ‘Ik was sceptisch over wat Pervij Kanal-redactrice Marina Ovsjannikova had gedaan en nu blijkt dat ik ongelijk had’, schreef hij op Facebook. ‘Vandaag betaalt Marina hiervoor een serieuze prijs en verdient ze zowel respect als steun.’ (guardian, bloomberg, rte)

Aangeraden

Niet te missen