Foto: reuters
EXTREMISME OCAD

Ocad publiceert jaarverslag: rechts-extremisme is in opmars

Zowel het rechts- als het links-extremisme nemen toe in ons land, al blijft de dreiging uit die laatste hoek ‘eerder beperkt’. Dat meldt het Ocad in zijn jaarverslag.

Het Ocad, het coördinatieorgaan voor de dreigingsanalyse, kreeg vorig jaar 218 meldingen binnen in verband met terrorisme of extremisme. Eén dreiging werd beoordeeld als ‘zeer ernstig’.

Het gaat om de bedreigingen die ex-militair Jürgen Conings uitte aan het adres van Marc Van Ranst en de ‘politieke elite’. De klopjacht die daarop volgde,heeft de polarisering in België in de hand gewerkt. Het rechts-extremisme is in opmars: meer dan een op de tien meldingen kwam uit rechts-extremistische hoek. ‘Maar ook het links-extremisme in België neemt toe door de covid-19-pandemie,’ zegt het Ocad, ‘al blijft de dreiging uit deze hoek eerder beperkt.’

   • Jürgen Conings is dood, de complottheorie springlevend

Het Ocad laat weten dat een op de drie meldingen verband hield met een jihadistische ideologie, en dan vooral die van IS en Al Qaeda. ‘IS mag dan wel verveld zijn tot een opstandelingenbeweging, het is niet uitgesloten dat het terreurnetwerk op termijn opnieuw aan slagkracht zal winnen.’

Het Ocad categoriseerde de meldingen in vier dreigingsniveaus: laag, gemiddeld, ernstig of zeer ernstig. Meer dan de helft van de meldingen schatte het coördinatieorgaan in als laag. Minder dan een op de tien dreigingen was op een gegeven moment ernstig, schrijft het. Een op de drie viel onder de categorie gemiddeld. Dreigingen worden nog altijd het meest geuit via sociale media en berichtenapplicaties.

Lonewolfsyndroom

In het merendeel van de gevallen ging het om een individu, eerder dan dat de dreiging voortkwam uit terroristische of extremistische groepen. Daarbij kwamen meerdere dreigingen uit het buitenland. ‘In hoofdzaak werden doelwitten in België geviseerd’, klinkt het. ‘De dreiging kon gericht zijn tegen het brede publiek, religieuze gemeenschappen, migranten, asielcentra en “ongelovigen”, maar evenzeer tegen politici, virologen en andere gezondheidsexperts.’

Meer jongeren radicaliseerden het afgelopen jaar dan voorheen. ‘De covid-19-crisis, die ook voor veel jongeren resulteerde in een sterke inperking van hun vrijheid en hun sociale contacten, is mogelijk een belangrijke factor’, zegt het Ocad.

In de meldingen was sprake van explosieven, vuurwapens en ramvoertuigen. Het algemene dreigingsniveau in België bleef doorheen 2021 gemiddeld op niveau twee.Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Niet te missen