Burgemeester De Wever na nog maar eens een explosie in Antwerpen: ‘Onze stad is in Brussel niet van tel’

In Borgerhout is woensdagnacht een woning beschadigd door een explosie. Het is er al de derde aanslag in slechts een week tijd. ‘Het stadsbestuur moet zijn verantwoordelijkheid nemen, er wordt te licht over gegaan’, zegt districtsburgemeester Marij Preneel (Groen).

Afgelopen nacht werd het Antwerpse district Borgerhout opgeschrikt door een explosie in de Ledeganckstraat. De enorme knal was rond 4 uur in de ruime omgeving te horen en veroorzaakte aanzienlijke schade aan de voorgevel van de geviseerde woning. De politie, ontmijningsdienst Dovo en het labo van de federale gerechtelijke politie kwamen ter plaatse voor onderzoek. De straat werd ter hoogte van de beschadigde woning afgesloten.

Het is de zoveelste aanslag met vermoedelijk zwaar vuurwerk op woningen in Antwerpen. Eerder deze week werd twee nachten op een rij een appartementsgebouw in de Generaal de Wetstraat in Borgerhout geviseerd, vorige week waren een pannenkoekenhuisje in de Volkstraat op het Zuid en een appartementsgebouw op de Turnhoutsebaan in Deurne het doelwit. De aanslagen zijn wellicht gelinkt aan conflicten in het milieu van de internationale cocaïnesmokkel.

Meer blauw op straat

Districtsburgemeester Marij Preneel (Groen) vindt dat er dringend meer politie op straat moet komen om te voorkomen dat het geweld blijft toenemen. ‘Het is bijzonder beangstigend voor de Borgerhoutenaar. Mensen beginnen zich echt onveilig te voelen in hun huis en in hun straat’, zei ze op Radio 2.

Volgens Preneel is de huidige aanpak van de ‘war on drugs’ niet doeltreffend. ‘Het is een internationaal probleem. Er moet stevig nagedacht worden over de hele aanpak van de drugsproblematiek, maar dat is voer voor criminologen. Ik zie vooral wat er in de wijken gebeurt en ik zie de angst bij mijn buren en bij mezelf’, zegt Preneel. ‘Ik denk dat het nodig is dat er werk wordt gemaakt van politie die aanspreekbaar is, de wijkagent van vroeger die de wijk door en door kent en met de fiets of te voet op pad is. Maar dat heeft het stadsbestuur net afgebouwd.’

De Wever: ‘Oneerlijke strijd’

Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) wijst op zijn beurt naar het federale niveau. ‘Deze golf van aanslagen is nu al enkele maanden bezig. Zoals steeds voeren het parket en de federale gerechtelijke politie een onderzoek, en de lokale politie biedt hun daarin alle ondersteuning die noodzakelijk of nuttig kan zijn’, reageert De Wever.

‘Ik herhaal nogmaals mijn oproep dat het parket en de federale gerechtelijke politie een oneerlijke strijd voeren door een ernstig gebrek aan mensen en middelen’, gaat De Wever voort. ‘In tegenstelling tot wat ministers beweren, is de malaise op het terrein nog nooit zo groot geweest bij de federale politiediensten. De federale regering ziet de georganiseerde misdaad niet als een prioriteit.’

‘Ministers blijven het probleem afdoen als een Antwerps fenomeen’, zegt De Wever ook nog. ‘En dat is niet alleen een slag in het gezicht van alle mensen die dagelijks op het terrein aan de slag gaan om onze samenleving te beschermen en de georganiseerde misdaad te bestrijden. Het is ook een duidelijke boodschap dat de veiligheid van onze stad in Brussel niet van tel is.’Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden
Niet te missen