Foto:  REUTERS

Donald Trump weigert te getuigen in onderzoek naar belastingontduiking

Donald Trump weigert te antwoorden op vragen van het openbaar ministerie in New York. Dat schrijft hij in een verklaring, nadat er een huiszoeking heeft plaatsgevonden in zijn Mar-a-lago resort in Florida.

Maandagavond was de FBI nog met een huiszoekingsbevel binnengevallen in het resort van Donald Trump in Mar-a-Lago, in Florida. Die huiszoeking kaderde in een onderzoek naar vertrouwelijke documenten die Trump na zijn ambtstermijn uit het Witte Huis meegenomen zou hebben. Daarmee zou hij – indien bewezen – de Presidential Records Act geschonden hebben. Hij riskeert dan een forse boete en zelfs een gevangenisstraf. Trump noemde die huiszoeking een ‘heksenjacht’.

Vijfde Amendement

Of die huiszoeking er iets mee te maken heeft, is niet geweten, maar in een ander lopend onderzoek tegen de oud-president komt wel een opmerkelijke wending. Donald Trump heeft het Vijfde Amendement ingeroepen om niet te antwoorden op de vragen van het openbaar ministerie in New York. In een verklaring zegt hij dat hij, onder meer door de raid op zijn resort, alle vertrouwen heeft verloren in het Amerikaanse rechtssysteem.

Het openbaar ministerie van New York voert onderzoek naar mogelijke belastingontduiking, waarbij Trump en zijn bedrijf de waarde van eigendommen – golfclubs, hotels en dergelijke – gemanipuleerd zouden hebben om er minder belastingen op te moeten betalen. In dat onderzoek had procureur Letitia James eerder dit jaar al gezegd ervan overtuigd te zijn dat de zakelijke praktijken van Trump ‘misleidend en frauduleus’ waren.

Burgerlijk én strafrechtelijk onderzoek

Haar bureau kon Ivanka en Donald Trump Jr. al spreken over de mogelijke fraude en hoopte vandaag Trump te overhoren, maar dat weigert hij dus. In de plaats daarvan zet hij de aanval in op procureur James. In zijn statement beweert hij dat de procureur, een Democraat, een jarenlange persoonlijke vendetta voert tegen de voormalige president. Zijn team heeft vandaag ook al filmpjes gelost, waarin James in diskrediet wordt gebracht.

The New York Times vermoedt dat de anders zo praatgrage Trump zwijgt om nog een andere reden. In Manhatten loopt parallel een strafrechtelijk onderzoek naar dezelfde feiten. De officier van justitie in die zaak had al gezegd dat hij erg benieuwd was naar de antwoorden van Trump in de burgerlijke zaak. Mogelijk zou Trump willen vermijden dat hij iets zegt dat later tegen hem kan gebruikt worden in dat onderzoek.

Trump geeft ook toe dat hij voorheen weinig begrip had voor het Vijfde Amendement. ‘Als je onschuldig bent, waarom zou je dan het Vijfde Amendement inroepen’, riep hij op campagnebijeenkomsten. Maar hij zegt nu het antwoord te kennen op die vraag. ‘Ik heb geen andere keuze’, zegt hij verwijzend naar de ‘heksenjacht’, waarvan hij meent het slachtoffer te zijn.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig

Aangeboden door onze partners
Aangeraden
Niet te missen