Foto:  REUTERS

Deliveroo plant vertrek uit Nederland

Maaltijdbezorger Deliveroo begint een ‘consultatieproces’ om de activiteiten in Nederland stop te zetten. Dat meldt het Britse bedrijf in de marge van zijn halfjaarresultaten. Verwacht wordt dat het vertrek tegen eind november een feit zal zijn.

Deliveroo, wereldwijd in elf markten actief waaronder België, realiseert de meeste omzet daar waar het de nummer één of twee in de markt is. In Nederland haalt de groep maar één procent van zijn omzet. Dat is volgens het bedrijf niet evenredig met de investeringen die het er doet en dus overweegt het Nederland te verlaten. Tot het einde van het consultatieproces blijft de maaltijdbezorger normaal werken. In een mail aan de klanten klinkt het dat de beslissing wel nog niet definitief is.

Bij de publicatie van de resultaten van het tweede kwartaal bleek al dat de ‘brutotransactiewaarde’ er in totaal met 2 procent op vooruit ging. In het eerste kwartaal werd nog een groei van 12 procent opgetekend. Toen snoeide het bedrijf al in zijn prognoses. Door de stijgende consumptieprijzen is er minder vraag naar maaltijdleveringen aan huis. Terwijl Deliveroo eerder nog uitging van een groei van de totale waarde van de bestellingen dit jaar met 15 tot 25 procent, verwacht het nu een toename met 4 tot 12 procent.

Over een stopzetting van de activiteiten in een ander land is geen sprake. ‘In België is de situatie alvast heel anders’, zegt woordvoerder Rodolphe Van Nuffel. ‘Eerder dit jaar breidden we onze activiteiten uit naar 25 steden. Daarnaast versterken we ook onze bestaande partnerschappen, met bijvoorbeeld Carrefour, McDonalds en Quick.’

   • Deliveroo en co. garanderen geen minimumloon

In Nederland kampt Deliveroo ook met juridische problemen, merkt Het Financieele Dagblad woensdag op. De koeriers werken als zelfstandigen voor het bedrijf, maar verschillende Nederlandse rechters oordeelden dat het eigenlijk om werknemers gaat. In december zal De Hoge Raad, de hoogste rechtsprekende instantie, een finale uitspraak doen over de kwestie. In juni werd in een advies aan de rechtbank al gesteld dat de koeriers inderdaad werknemers zijn – de Hoge Raad neemt de adviezen meestal over.

Tot slot eisen de stijgende consumptieprijzen hun tol. Behalve Deliveroo worstelen ook sectorgenoten met die trend. Zo maakte concurrent Just Eat Takeaway, ook actief in ons land, midden juli bekend dat het van plan is tot 350 banen te schrappen in Frankrijk.Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig

Aangeboden door onze partners
Aangeraden
Niet te missen